Zavarujte svoja sredstva in ne zaupajte osebam, ki se izdajajo za posrednike pri trgovanju s kriptovalutami. Nikoli ne delite osebnih podatkov, uporabniških dostopov in dostopov do naprav s tretjimi osebami.

Spoštovani,

opozarjamo vas na tip prevare, ki se pojavlja v povezavi s kriptovalutami, in se prične že pri odpiranju kripto trgovalnega računa. Svetujemo vam, da v primeru, da želite trgovati s kriptovalutami, račun odprete neposredno pri preverjeni trgovalni platformi in da svojih podatkov ne delite s tretjimi osebami, v nobenem primeru pa ne odpirate kripto računa preko posrednikov.

 

Prevara poteka na način, da se stranka poveže z neverodostojnim posrednikom oz. jo slednji neposredno kontaktira (npr. preko prejetega oglasa, elektronske pošte, klica s strani ponudnika), ki ji predstavi kriptovalute oz. ponudbo za nakup skupaj z obljubo po velikem zaslužku. Stranka nato s pomočjo posrednika, ki mu posreduje svoje podatke, odpre kripto trgovalni račun pri določenem kripto podjetju (načeloma veljavno registrirano).

Po nakazilu denarnih sredstev in njihovi pretvorbi v kriptovalute omenjeni posrednik/goljuf zlorabi strankine podatke, z njimi vstopi v njeno kripto denarnico ter prenese sredstva na drug račun. Tako odtujena sredstva so v večini primerov za vedno izgubljena, ko zapustijo strankino kripto denarnico.

Strankam svetujemo, da s tretjimi osebami ne delijo:

  • Fotografij svojih osebnih dokumentov,
  • Fotografij sebe z osebnim dokumentom,
  • Prijavnih podatkov za različne spletne platforme,
  • Gesel za dvofaktorsko avtentikacijo (2FA).

Prav tako strankam svetujemo, da tretjim osebam ne omogočijo dostopa do svojega računalnika in da na svoj računalnik ne prenašajo novih programov po navodilih teh oseb.

Opazili smo namreč novo različico prevare, ki poteka na način, da tretja oseba oz. posrednik stranki ponudi pomoč pri npr. trgovanju s kriptovalutami na način, da od stranke zahteva, da odpre določeno spletno stran, preko katere mora stranka na računalnik prenesti program, s katerim ji bo ta tretja oseba/posrednik lahko pomagala (npr. Team Viewer, AnyDesk, Ultraviewer in podobne aplikacije). Vendar pozor, preko tega programa goljufom dejansko omogočite popoln oddaljen nadzor nad vašim računalnikom.

Pri tem poskušajo stranke prepričati še k namestitvi dodatne aplikacije na pametni telefon, s čimer pridobijo tudi popoln dostop do telefona. Od strank lahko zahtevajo tudi podatke o kreditni kartici oz. ponudijo pomoč pri plačilu, tako da jim stranka omogoči dostop do spletne banke.

Bodite izredno pazljivi, komu zaupate svoje podatke, zlasti pa jih ne pošiljajte neznancem (npr. preko elektronske pošte, klica in podobno) ter ne nameščajte računalniških programov, ki bi jih od vas zahtevali neznanci, saj jim na ta način lahko omogočite nadzor nad vašim računalnikom.

V primeru, da se nameravate lotiti trgovanja s kriptovalutami, to storite neposredno preko preverjenih, licenciranih in registriranih trgovalnih platform, svojih podatkov pa ne delite s tretjimi osebami.

Poskrbite za še večjo varnost vaših financ in preberite več nasvetov za varno spletno poslovanje na povezavi sberbank.si/varno-spletno-poslovanje.

Za še več novic o varnem spletnem poslovanju priporočamo tudi obisk varninainternetu.si.

S spoštovanjem,
Sberbank banka d.d.