Na ravni Evropske unije je že leta 2016 v veljavo stopila Direktiva EU o plačilnih storitvah (PSD2), katere cilj je tudi večja zaščita uporabnikov. Med drugim je uvedla strožje zahteve za potrjevanje spletnih plačil, s čimer se izboljša varnost ter poskrbi za dodatno zaščito pred goljufijami.

Od 3. maja dalje spletnih nakupov znotraj EEA regije (države EU ter Norveška, Islandija in Lihtenštajn) nič več ne morete potrjevati z SMS sporočili. Spletni trgovci tega območja so namreč zavezani k doslednemu preverjanju spletnih plačil z dvostopenjsko avtentikacijo uporabnika - SCA (Strong customer authentication). To pomeni, da pri plačilu spletnega nakupa prodajalcu na določen način sporočite, da določeno transakcijo res opravljate prav vi.

To potrdite z vsaj dvema od treh obstoječih načinov za potrditev identitete kupca:

  • Nekaj, kar imate (pametni telefon ali druga mobilna naprava)
  • Nekaj, kar veste (geslo, PIN številka, odgovor na varnostno vprašanje)
  • Nekaj, kar ste (biometrični podatki, denimo prstni odtis ali obraz)

* * *

Banke za dodatno avtentikacijo spletnih plačil uporabljajo različne rešitve, a se za imetnike debetnih in posojilnih kartic Mastercard N Banke pri potrjevanju spletnih nakupov ne spremeni prav nič.

Še vedno jih potrjujete z brezplačnim mŽetonom v Mobilni N Banki ali s čitalcem kartic.

Za potrjevanje spletnih plačil je najbolj enostaven brezplačni mŽeton

Za potrjevanje spletnih plačil še naprej lahko uporabljate mŽeton v Mobilni N Banki, lahko pa tudi čitalec kartic. 

Aktivacija in uporaba mŽetona sta brezplačni. mŽeton vam omogoča tudi najbolj enostavno potrjevanje spletnih plačil, saj le-ta lahko potrdite kar s potisnim sporočilom, ki ga prejmete na vaš pametni telefon. Pri potrjevanju plačil s čitalcem kartic pa boste morali uporabiti še kartico in pridobiti enkratno OTP kodo (One time password).

Za potrjevanje spletnih plačil ne uporabljamo Rekone

Za potrjevanje spletnih plačil z debetnimi in posojilnimi karticami Mastercard N Banke lahko uporabite samo mŽeton ali čitalec kartic, ne pa rešitve Rekono OnePass ali Rekono SMS OTP. Slednji sta namenjeni le za prijavo v digitalne bančne kanale.

Za vsa vprašanja smo vam na voljo na brezplačni številki 080 22 65 od ponedeljka do petka med 8:00 in 19:30 ali na info@nbanka.si in naši svetovalci vam bodo z veseljem pomagali z dodatnimi informacijami.

Kaj narediti, ko je spletni nakup zavrnjen?

Obrnite se na trgovca, da vaše plačilo v potrditev pošlje tako, da bo skladno z zahtevami za močno avtentikacijo.

Če imate pri trgovcu odprt uporabniški profil in shranjene podatke o plačilnih sredstvih, vse podatke izbrišite in jih ponovno vnesite.

Lep pozdrav in uspešno spletno nakupovanje,
N Banka