Spoštovani,

obveščamo vas, da so se pojavila nova lažna sporočila prek elektronske pošte in SMS sporočil, katerih namen je pridobiti avtentikacijske podatke uporabnikov za aktivacijo Flik (oz. aplikacije FlikPay na mobilni napravi) z vpisom teh podatkov v lažne spletne strani.

Tako pridobljene podatke nato goljufi zlorabijo za izvajanje nepooblaščenih plačil in sicer v breme vašega bančnega računa ali plačilne kartice.

Uporabo Flik je na zadnjih nekaj verzijah aplikacije FlikPay za N Banko  možno aktivirati le z e-identiteto Rekono visoke ravni zaupanja. Vaših dostopnih podatkov Rekono (e-poštnega naslova, vstopnega gesla Rekono, enkratnega SMS gesla, PUK kode) zato NIKOLI ne vpisujte v lažna spletna mesta oz. jih po telefonu ali kakorkoli drugače ne posredujte tretjim osebam. Uslužbenci banke od vas v telefonskih klicih ali sporočilih nikoli ne bomo zahtevali, da nam posredujete kakršna koli prijavna gesla, uporabniška imena, enkratna SMS gesla ali PUK kode (enako velja za uslužbence Rekono).

Pravi spletni naslov za prijavo v Rekono se vedno prične z "https://idp.rekono.si/...". Vsako drugo spletno mesto, ki ima morebiti identičen oz. podoben izgled kot Rekono spletno mesto in se v naslovni vrstici ne prične z https://idp.rekono.si, je lažno. Primer lažnega spletnega mesta z enakim izgledom kot Rekono in lažno vnosno masko se prične npr. z naslovom "https://rekono-slo.com/..." ali po podobnem vzorcu.

Prav tako v lažna spletna mesta ne vpisujte oz. nikomur nikoli ne posredujte drugih podatkov, kot so številke bančnih kartic in PIN številke kartic ali pa podatkov, s katerimi je bilo v preteklosti pri N Banki možno aktivirati aplikacijo FlikPay (davčna številka, aktivacijska koda Flik, enkratno geslo v SMS sporočilu).

Več o tem, kakšne metode uporabljajo spletni goljufi, da bi se dokopali do vaših podatkov in vas oškodovali, lahko preberete na spletni strani slovenskega nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT na naslovu: Spet o phishingu – Varni na internetu.

S spoštovanjem,
N Banka d.d.