Veseli december je tu! Mesec praznovanj, obdarovanj in mesec spletnih nakupov. V tem času se v vašem elektronskem nabiralniku lahko hitro znajdejo sporočila o popustih, kuponih, novih izdelkih in pa......lažna elektronska sporočila (phishing). Opozarjamo vas na previdno ravnanje z elektronsko pošto.

Goljufi v času praznikov ne počivajo in želijo z lažnimi elektronskimi sporočili (phishing) pridobiti osebne/kontaktne podatke ali denar prejemnika. Phishing primeri namreč še vedno strmo naraščajo in ostajajo aktualen problem na področju varne rabe spleta in e-pošte.

Tipična prevara phishing se prične s sporočilom, ki naj bi ga poslal ponudnik neke spletne storitve ali banka. Obvestijo vas na primer, da se morate zaradi preverjanja podatkov ali dodatnih ugodnosti prijaviti in znova vnesti svoje podatke. V sporočilu se nahaja povezava, na katero naj bi kliknili, vendar ta vodi na lažno spletno stran, ki je zelo podobna, morda skoraj identična strani legitimnega ponudnika.

Če na tej lažni, phishing strani vnesete svoje podatke, kot sta na primer geslo in uporabniško ime, ste jih pravzaprav posredovali goljufu. Na tako pošto ne odgovarjajte in nikakor ne »klikajte« na ponujene povezave v sporočilu. Na take povezave ne vnašajte osebnih podatkov. Sporočilo izbrišite.

Ker vam phishing lahko pokvari veseli december, smo za vas pripravili navodilo: Kako hitro in enostavno prepoznati lažna elektronska sporočila / phishing?

Ste prejeli sumljivo sporočilo?

Preverite v tabeli:

Obvestila za stranke - Phishing.

Ostanite varni tudi med prazniki in elektronsko pošto od neznanega pošiljatelja obravnavajte pazljivo.

Dodatne informacije o phishingu najdete na Varni na internetu.

S spoštovanjem,
N Banka d.d.