Ker število spletnih prevar, t.i. phishinga, narašča, vas želimo opomniti na to, kako takšno ravnanje prepoznamo in kako naj v takšnih primerih ravnamo. 

Phishing se lahko pojavi v obliki lažnih elektronskih sporočil, SMS sporočil ali telefonskih klicev, njegov namen pa je pridobiti občutljive podatke in/ali denar žrtve. 

Phishing lahko prepoznamo po sumljivem pošiljatelju in zadevi sporočila, zahtevi po posredovanju osebnih podatkov, jeziku sporočila (slovnične napake) in napačnem spletnem naslovu.

Kako prepoznati, ali elektronska sporočila prihajajo s strani N Banke d.d.?

  1. Preverite ali se e-naslov (info@nbanka.si) in ime pošiljatelja (N Banka d.d.) ujemata.
  2. Preverite ali je e-mail podpisan z digitalnim certifikatom banke - ob navedeni uri/datumu pošiljanja je vidna ikona/značka (s klikom na ikono dobite informacijo o certifikatu).
  3. Preverite ali se priložena povezava ujema s pošiljateljem in domeno uradne spletne strani. Preden kliknete, preverite s prehodom miške čez povezavo ali se izpiše pravi URL naslov (https://www.nbanka.si/.......).
  4. Ob prihodu na spletno stran preverite, ali gre za URL naslov N Banke d.d. (https://www.nbanka.si/.......). 
  5. V URL naslovu preverite ali ima zabeležen HTTPS. Za več podrobnosti kliknete na ikono ključavnice, ki se nahaja blizu naslovne vrstice na spletni strani banke. Imeti mora veljaven certifikat *.nbanka.si

Če ste pomotoma kliknili na povezavo, je lažen spletni naslov viden tudi v polju brskalnika. Bodite previdni, saj lahko že ob kliku pretijo različne grožnje, kot je na primer namestitev zlonamerne programske opreme. 

Naj spomnimo še na to, da do elektronske in mobilne banke dostopajte samo na uradnih, zaupanja vrednih povezavah:

  • Spletna banka: povezava, ki se prične s https://e.nbanka.si
  • Mobilna banka: uradna aplikacija mobilne banke (Mobilna N Banka), ki ste jo prenesli iz uradnih trgovin Google Play, App Store ali Huawei App Gallery
  • Rekono: povezava, ki se prične s https://idp.rekono.si

N Banka d.d. svoje stranke o tveganju phishinga obvešča prek info@nbanka.si ali uradne spletne strani https://www.nbanka.si

Vedno preverite, ali gre za zgoraj navedene zaupanja vredne povezave oziroma elektronske naslove. 

Za dodatna pojasnila smo vam na voljo vsak delovnik med 8:00 in 19:30 na brezplačni telefonski številki 080 22 65, lahko pa nam pišete na e-poštni naslov info@nbanka.si.

Primer phishinga:

Primer phisinga