Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
Naj najprej pojasnimo, kaj mislimo z večjim in hitrim nakupom – za potrebe tega zapisa bomo določili, da je večji nakup vsak nakup v vrednosti, višji od 500 evrov, hiter pa tak, ki ne more čakati več kot teden ali 10 dni.

Vsak od nas se je že kdaj znašel pred vsaj na prvi pogled nepremagljivim izzivom morda nepopravljivo pokvarjenega avtomobila, ki ga nujno potrebujemo za dnevne vožnje v službo, hladilnika ali še huje zamrzovalne skrinje, ki se nam je pokvarila čez noč ali nakupa varnejših vhodnih vrat. Takšni izdatki so resda nujni in ne morejo čakati, vendar to ne pomeni, da jih lahko kupite brez razmisleka.

Na katera vprašanja si morate torej odgovoriti pred takšnim nakupom?

1. Kakšna je trenutna ponudba na trgu?

Dražjih izdelkov običajno ne kupujete oz. menjate prav pogosto, zato najprej preverite, kako se je ponudba na trgu spremenila. Preverite, kateri od izdelkov bi najbolj zadovoljili vaše trenutne potrebe in se potem osredotočite le na take. Morda ste nazadnje kupili večji hladilnik, saj so bili otroci še doma, sedaj pa so odrasli, se izselili in lahko kupite tudi manjši hladilnik. Ali ravno obratno – pri zadnjem nakupu še niste imeli družine, sedaj pa se je povečala in potrebujete večji hladilnik in zraven še predal skrinjo za sladoled.

Sodobni izdelki bele tehnike so običajno energetsko tudi zelo učinkoviti, pa vseeno preverite, v kateri energetski razred spada izdelek, ki ste si ga izbrali za nakup. In pred nakupom novega izdelka raziščite, ali morda lahko kupite starega, a dobro ohranjenega, ki vam lahko še dolgo služi.

2. Kakšni so pogoji nakupa in dodatni stroški?

Danes običajno vsi trgovci ponujajo dostavo izdelka na dom, vendar preverite, kakšen strošek to predstavlja in ali ta storitev obsega tudi odvoz starega izdelka. Vprašajte, kako hitro je izdelek dobavljiv in če je potrebna zahtevna montaža, ali trgovina zagotovi tudi montažerja. V nasprotnem primeru preverite še, ali vam lahko svetujejo, na katerega podizvajalca se lahko obrnete. Tudi na servis v prihodnosti ne smemo pozabiti - le ta je povezan z dodanimi stroški.

Veliko trgovcev ponuja tudi popust na gotovinsko plačilo, zato se pozanimajte še o tej možnosti.

3. Kje poiskati dodatne informacije?

Ali poznate koga, ki se pred vsakim nakupom »zakoplje« v spletne forume in po vseh dolgotrajnih raziskavah postane pravi strokovnjak za izdelek, ki ga potrebuje, še vedno pa se ne more odločiti, kateri izdelek bi kupil? Nakupa brez raziskovanja sicer ne priporočamo, vendar se poskusite omejiti na nekaj forumov in spletnih primerjalnikov cen in lastnosti, morda vprašajte za mnenje in izkušnje še svoje prijatelje in znance, potem pa se na podlagi prebranega in slišanega odločite za optimalni izdelek.

4. Kje dobiti sredstva za nakup?

Če vas večji izdatki ujamejo nepripravljene, se lahko znajdete v veliki zagati. Pokvarjeni hladilnik je treba nadomestiti, prihrankov pa nimate ali pa so vezani. V takem primeru je ena od hitrih rešitev gotovinsko posojilo. Kot smo že pisali, krediti služijo predvsem temu, da lahko že danes uporabljate nekaj, kar bi si sicer lahko kupili šele kasneje. Včasih lahko kredit uporabite za plačilo dobrine, kot je avto, ali doživetja, kot je sanjsko potovanje, v primeru tokratnega zapisa pa torej za  nujna popravila ali nepričakovane življenjske stroške.

Naš končni nasvet? Pred vsakim, ne samo nujnim, večjim nakupom torej dobro premislite o vseh naštetih vprašanjih, pa tudi, kako bosta najem in odplačevanje kredita vplivala na vaš osebni gotovinski tok.  

Saša Pirc

Produktni specialist

Ugoden potrošniški kredit

Poplačajte obstoječe obveznosti in si uresničite še kakšno željo.

ZANIMA ME

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.