Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
Mar ni čudovito, da lahko kar iz udobnega naslanjača stopimo v butik z oblačili, knjigarno, trgovino z najnovejšimi elektronskimi napravami ali potovalno agencijo? Na spletne nakupe smo se že povsem navadili, celo toliko, da nas občutek popolne varnosti včasih prevara.

Med ponudniki najrazličnejšega blaga namreč prežijo tudi spletni goljufi, ki jih zanima samo naš denar. Z malce previdnosti in preudarnosti se jim boste zlahka izognili, zato z vami delimo nekaj nasvetov za varno spletno nakupovanje. 

Če je ponudba predobra, verjetno ni resnična

“iPhone brezplačno!”, “Podarimo vinjeto!”, “Zadeli ste 10.000 EUR!”, vse se sliši čudovito, a navadno ni res. Običajno gre za goljufijo, pri kateri tatovi zbirajo podatke z vaših kreditnih kartic ali pa vam na računalnik vsadijo virus, ki bo razbral vsa vaša gesla ter zaupne podatke in se ga zlepa ne boste znebili. Če ni to, pa boste darilo slej kot prej večkrat odplačali z obveznimi mesečnimi plačili, provizijami ali kakšnim drugim kaveljcem, ki ste ga spregledali v drobnem tisku. Tovrstnim ponudbam in darilom recite ne, hvala.

Nakupujte pri znanih in zaupanja vrednih spletnih trgovcih

Poleg tega, da vam priznani spletni trgovci ali blagovne znamke zagotavljajo določeno kakovost, imajo dobro poskrbljeno tudi za okrepljeno varnost vaših podatkov skozi celoten nakupni proces. Kljub temu malce previdnosti ne bo odveč. Preverite, ali ste pravilno vtipkali spletni naslov, saj goljufi pogosto računajo na napačno vtipkane naslove in nanje postavijo spletne strani, ki so povsem podobne tisti, ki ste jo nameravali obiskati. Preverjajte tudi, ali se naslov začne s simbolom ključavnice in https:, kar pomeni, da je stran zavarovana s šifriranjem podatkov (nezavarovane strani imajo na začetku http:).

Ne nakupujte na javno dostopnem brezžičnem (wi-fi) omrežju

Prek mobilnika ali prenosnega računalnika nakupujte samo, kadar ste priklopljeni na zasebno in zavarovano brezžično omrežje. Nakupovanju na javno dostopnih povezavah v restavracijah, trgovinah ali kavarnah se raje izognite, saj jih je zelo enostavno izkoristiti za krajo podatkov o plačilih. Goljufi vanje vstopijo z različnimi napravami ali aplikacijami, spremljajo vaš spletni nakup in si podatke shranijo za izčrpavanje vašega kreditnega računa. 

Za plačila uporabljajte kreditne kartice z varnostnimi storitvami

Prednost kreditnih kartic pred debetnimi je, da imajo kreditne omejen znesek limita, ki ga ni mogoče preseči in da niso povezane z vašimi ostalimi računi oziroma sredstvi na njih. Če se nepridipravom uspe dokopati do podatkov, tako naredijo manj škode. A ponudniki kreditnih kartic vseeno ponujajo varnostne storitve, kot je na primer Mastercard SecureCodeki goljufom preprečuje, da bi prišli do vašega denarja.

Kartica Ide@l Mastercard, ki jo nudimo pri N Banki, vključuje kar nekaj zanimivih dodatnih zavarovan, ki veljajo za posojilne kartice.

Bi radi izvedeli več o kartici Mastercard Ide@l, ki poleg naštetega omogoča nakupe na prodajnih mestih in na spletu na do 60 obrokov? Obiščite našo spletno stran ali se oglasite v eni od naših poslovalnic, kjer vam bomo predstavili vse, kar Ide@l kartica omogoča.

Mitja Indof

Produktni specialist - Področje poslovanja s prebivalstvom
LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.