Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
Odločili ste se za nakup novega ali rabljenega vozila, a si morate za dokončno plačilo izposoditi nekaj sredstev. Predstavljamo vam nekaj nasvetov za čim ugodnejšo in varnejšo ureditev financiranja.

Kredit ali finančni lizing

Bistvena razlika je v lastništvu vozila. Če želite postati dejanski (pravni) lastnik vozila potem se odločite za najem kredita, pri lizingu boste lastnik postali z odplačilom zadnjega obroka.

Načeloma so lizingi nekoliko dražji od kreditov, ne velja pa to vedno, saj vam prodajalci v avtomobilskih salonih pogosto ponujajo boljšo ceno pri nakupu novega avtomobila na lizing. Pomembno je, da v takem primeru preverite vse stroške in jih primerjate z nakupom na kredit. Pri primerjavi se zanašajte na EOM (efektivno obrestno mero) ki mora vključevati vse stroške, a ne pozabite, da so med seboj primerljivi le EOM-i informativnih ponudb enakih odplačilnih dob in zneskov kredita.

Pri lizingu je predmet financiranja treba tudi kasko zavarovati,  kar seveda priporočamo tudi v primeru najema kredita, saj si ne želimo, da bi v primeru kraje oziroma popolnega uničenja vozila ostali brez prevoznega sredstva, ostal pa bi nam preostanek dolga.

Ker pri lizingu vozilo predstavlja jamstvo za vračilo izposojenih sredstev, je pri dovolj visoki lastni udeležbi odobritev v praksi lahko nekoliko enostavnejša. So pa lizingu precej nenaklonjeni pri financiranju starejših vozil, kjer starost vozila in odplačilna doba skupaj ne smeta preseči od 8 do 10 let (odvisno od lizingodajalca). Krediti navadno te omejitve nimajo, se je pa vsekakor smiselno vprašati ali nam bo (oziroma s kakšnimi stroški) vozilo služilo do odplačila zadnje anuitete.

Koliko kredita vzeti?

Pri določanju potrebnega zneska kredita je najbolj pomembno, da za delno plačilo nakupne cene vozila ne porabite svoje finančne varnostne rezerve. Hkrati je priporočljivo, da je lastna udeležba tako visoka, da lahko v primeru nepredvidenih dogodkov vozilo prodate in z njim poplačate najeto financiranje. Mesečna anuiteta naj bo tako visoka, da jo boste zmogli redno poravnavati, pri tem pa ne pozabite tudi na dodatne stroške (gorivo, zavarovanja, stroški vzdrževanja, ipd), ki bodo nastali z vašo novo pridobitvijo.

Pri N Banki vam pri nakupu vozila priskočimo na pomoč s potrošniškim kreditom, ki ga lahko najamete za nakup novega ali rabljenega vozila.

Kakšna naj bo odplačilna doba kredita?

Izbrana odplačilna doba mora upoštevati vašo kreditno /plačilno sposobnost, stanje varnostne rezerve in drugih morebitnih privarčevanih sredstev ter pričakovano življenjsko dobo vozila.

Naj vzamem namenski ali gotovinski kredit?

Plačilo z gotovino kot prednost vidi verjetno le še kakšna fizična oseba, ki vozilo prodaja  na avtomobilskem sejmu ali preko oglasa. Zaradi nižje tveganosti so namenska posojila cenejša od gotovinskih, tako, da razen v primeru, ko vam gotovina omogoči boljše pogajalsko izhodišče (popust, hitrejša sklenitev posla) svetujemo, da najamete namenski kredit.

Želimo vam dobro izbiro novega prevoznega sredstva, za več informacij o financiranju pa se oglasite v eni od naših poslovalnic, kjer vam bodo naši svetovalci z veseljem pomagali sprejeti najboljšo odločitev glede na vaše zmogljivosti in želje. 

Če želite oceniti približno vrednost najema kredita za nakup vozila, uporabite naš obrazec za informativni izračun.

Roman Budna

Prokurist in Vodja oddelka bančni produkti na področju poslovanja s prebivalstvom v N Banki d.d.

Ugoden potrošniški kredit

Poplačajte obstoječe obveznosti in si uresničite še kakšno željo.

ZANIMA ME

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.