Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
Urejene osebne finance so ena od ključnih sestavin finančnega uspeha. S spremljanjem prihodkov in izdatkov ter nadzorovano porabo boste prepoznali priložnosti za varčevanje, najem posojila ali ukinitev nepotrebnih stroškov, hitreje boste zaznali morebitne težave in se nanje pripravili.

Pridobili boste popoln nadzor nad lastnimi financami in izboljšali svoje finančno stanje. Tu je 5 korakov, ki vam bodo pomagali spraviti finance v red. Sledite jim in ugotovili boste, da si lahko za svoj denar lahko privoščite več.

Analizirajte trenutno stanje

Ugotovite, kakšno je trenutno stanje vašega premoženja: kakšen je vaš mesečni priliv, kolikšni so vaši dolgovi in koliko prihrankov imate. Nato izračunajte neto vrednost premoženja, tako da od svojih sredstev odštejete vse svoje obveznosti. Rezultat vam pove, ali ste sprejemali dobre ali slabe finančne odločitve, kako ste pripravljeni na morebitne nepričakovane stroške in ali zapravljate več, kot bi smeli.

Vodite osebni mesečni proračun

Vodite evidenco vseh vaših prihodkov in odhodkov in naredite načrt, koliko boste mesečno porabili za plačilo stroškov in dodatne nakupe. Odhodke lahko razdelite v kategorije (npr. redni stroški, nepričakovani stroški, varčevanje). Višina rednih stroškov se iz meseca v mesec skoraj ne spreminja. To so npr. najemnina, hipoteka, stroški stanovanja, računi za telefon, internet itd. Stroške, ki iz meseca v mesec nihajo (npr. hrana, oblačila), boste morali nekaj časa spremljati, da boste lahko čim natančneje ocenili povprečje. Pri določanju povprečja si lahko pomagate tudi s preteklimi bančnimi izpiski.

V proračun vključite še rezervni sklad za nepričakovane stroške (nujna hišna ali avtomobilska popravila, zdravljenje hišnega ljubljenčka itd.). Nekaj odstotkov mesečnega priliva namenite varčevanju.

Mesečnega načrta se čimbolj držite, predvsem pa pazite, da ne porabite več, kot zaslužite.

Pomagajte si z brezplačnimi orodji

Vodenje osebnega proračuna vam bo predvsem na začetku vzelo nekaj časa, sčasoma pa vam bo prešlo v navado. Obstaja več metod spremljanja financ, od preproste papirnate beležke do naprednih digitalnih spletnih in mobilnih aplikacij. Izberite tisto metodo, ki vam najbolj ustreza in s katero si boste to opravilo čim bolj olajšali. Če želite, si lahko na računalnik brezplačno prenesete našo predlogo preglednice za spremljanje prihodkov, odhodkov, premoženja in obveznosti.

Zapravljajte premišljeno

Pri vsakem večjem nakupu – naj gre za nekaj, kar ste si že dalj časa želeli, ali nekaj nepričakovanega in nujnega – najprej raziščite ponudbo na trgu, saj se med različnimi ponudniki cene za isti izdelek včasih močno razlikujejo. Bodite pozorni na trende v spreminjanju cen in presodite, kdaj se vam splača z nakupom še malo počakati in kdaj ne. Spremljajte razprodaje, posebne ponudbe in izdelke v akciji, a ne pozabite na pravo razmerje med ceno in kakovostjo; če boste neko stvar uporabljali dalj časa, vam lahko 'poceni' nakup v prihodnosti prinese kopico dodatnih stroškov. Pred večjimi nakupi si odgovorite na nekaj ključnih vprašanj, ki vam bodo pomagala sprejeti pravo odločitev.

Združite finančne storitve na enem mestu

Svoje finančne storitve združite na enem mestu, le tako boste pridobili celovit in stalen nadzor nad financami, pa še prihranili boste pri stroških vodenja računov. Preprostejši bodo tudi obiski bančnih poslovalnic, vpogled v opravljene transakcije in mesečne izpiske ter prijavljanje v mobilno ali spletno banko. Če ste tip človeka, ki težko vzdržuje nadzor nad svojim finančnim stanjem, omejite število plačilnih kartic. Razmislite, ali res potrebujete več kartic ali vam je ena dovolj, in izberite tisto, ki zadovolji čim več vaših finančnih potreb. S preveč karticami v denarnici lahko namreč hitreje izgubite pregled nad porabo, hkrati pa vam predstavljajo skušnjavo, da bi kupovali nepotrebne izdelke in porabili več, kot si lahko privoščite.

Ide@l Mastercard kartica bo zadovoljila vse vaše finančne potrebe

  • Ide@l Mastercard kartico lahko plačujete na več kot 36 milijonih prodajnih mest po vsem svetu. Za plačevanje ne boste potrebovali druge kartice.
  • Vsak nakup nad 40 EUR lahko spremenite v obroke, njihovo število pa določate sami. Na ta način si lahko enostavno ustvarite načrt mesečne porabe in se sami odločite, katere zneske boste poravnali v celoti (npr. redne stroške), katere pa po obrokih (npr. nakupe višjih vrednosti).
  • Ide@l Mastercard kartico lahko uporabljate tudi kot posojilno kartico, kjer svoje mesečne porabe ne poravnate v celoti, temveč samo njen minimalni dogovorjeni delež. To pomeni, da vam je posojilo vedno na razpolago (brez dodatne dokumentacije ali obiska banke), ob samem nakupu pa se sami odločite, ali boste kartico uporabili kot posojilno kartico ali pa raje plačali celoten znesek. Brez dodatnih stroškov pa lahko kadarkoli poravnate višji znesek od minimalnega dogovorjenega deleža.
  • Kartica vam pomaga tudi takrat, ko potrebujete večji znesek gotovine ali več sredstev na transakcijskem računu. Denar s kartičnega računa lahko namreč dvignete na bankomatu, ali pa ga v poslovalnici banke prenesete na osebni transakcijski račun. Tudi znesek takšnega prenosa ali dviga na bankomatu lahko po želji razdelite na obroke.
  • Ni vam treba skrbeti za to, da bi izgubili nadzor nad svojim finančnih stanjem. Kadarkoli želite, lahko v spletni ali mobilni banki preverite stanje na Ide@l Mastercard kartici, prav tako boste ob vsakem nakupu s kartico prejeli SMS z informacijo o znesku nakupa in stanju na kartici.

Roman Budna

Prokurist in Vodja oddelka bančni produkti na področju poslovanja s prebivalstvom v N Banki d.d.

Pridružite se 10.000 bralcem!

Želite najbolj ugodne ponudbe in brezplačne finančne nasvete? Bodite med prvimi, ki jih enkrat mesečno obvestimo o novostih.

PRIJAVA

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.