Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
Plačilne kartice so močno olajšale postopke plačevanja, še bolj priročni pa so nakupi postali s prihodom brezstičnih kartic. Zaradi plačilnih kartic vam ni treba hraniti velikih količin denarja pri sebi, priročnost pride še bolj do izraza na potovanjih, saj lahko s plačujete v katerikoli valuti.

Plačilna kartica vam omogoča nakupovanje prek spleta, kjer je ponudba neomejena, nakupe pa lahko opravite kar iz dnevne sobe. Tudi kadar ste soočeni z nepričakovanim ali nujnim večjim izdatkom, vas reši kartica. S karticami pa lahko tudi prihranite, saj nemalokrat nudijo različne ugodnosti pri nakupih.

Marsikdo pa se sprašuje o varnosti plačevanja s karticami. Določena tveganja obstajajo, a danes so pri poslovanju s karticami vpeljani številni varnostni mehanizmi, ki vas učinkovito ščitijo pred zlorabami.

Varovanje podatkov na kartici

Plačilne kartice so opremljene s čipom, v katerem je med drugim shranjena vaše edinstvena koda PIN. Ko na bankomatu ali POS terminalu vtipkate kodo PIN, terminal preveri, ali se vrednost ujema s tisto, ki je zapisana v kartičnem čipu. Na ta način se koda PIN ne prenaša po zunanjih omrežjih, prav tako pa je ni možno 'prebrati' s samega čipa, saj je zakodirana. To pomeni, da jo je med vnašanjem praktično nemogoče prestreči.

Dodatno zaščito zagotavlja standard EMV (Europay Mastercard Visa). Bistvo standarda EMV je dinamična avtentikacija (preverjanje pristnosti). Ko plačujete na plačilnih mestih, ki podpirajo standard EMV, se avtentikacija izvaja s podatki, ki so edinstveni za vsako posamezno transakcijo in je postopek zato nemogoče podvojiti.

Nič bolj tvegano ni plačevanje z brezstično kartico, saj čip s čitalnikom izmenjuje podatke le na nekaj centimetrski razdalji, transakcij pa ni možno ponavljati. Glede na to, da kartica pri tem načinu plačevanja ne zapusti vaših rok, je tudi možnosti za zlorabe manj.

Spletno nakupovanje– preverjanje pristnosti v več korakih

Z uporabo čipov in dodatnih varnostnih standardov so plačilne kartice postale mnogo varnejše pri neposrednem plačevanju. Kako pa je pri plačevanju na spletu? Če upoštevate priporočila za varno spletno nakupovanje, je plačevanje s karticami zelo varno. Če vas kljub temu skrbi, lahko v okviru varnostnih nastavitev kartice postavite nižji limit za plačila prek spleta ali spletna plačila povsem preprečite.

Dodatno varnost plačila s kreditnimi karticami na spletu zagotavlja potrditev transakcije v dveh korakih po varnostnem standardu 3-D Secure. Po tem načinu boste morali po vnosu podatkov s kartice transakcijo še potrditi, in sicer z enkratnim geslom:

 • ki ga ustvarite z mŽetonom v mobilni N Banki, ali
 • ki ga generira prenosni OTP (One Time Password) čitalec. Slednji se uporablja se v elektronskem in telefonskem bančništvu, pa tudi pri spletnem nakupovanju. Uporaba je preprosta, vanj vstavite kartico in sledite navodilom.

Spletne trgovine, ki mogočajo storitev 3-D Secure, so označene z logopitom Mastercard® SecureCode™ ali Verified by VISA.

Stalno nadzorovanje transakcij

Sistemi varnostnih SMS-sporočil omogočajo popoln nadzor nad vsemi transakcijami s kartico. Ob vsakem plačilu s kartico ali dvigu gotovine na bankomatu ste nemudoma obveščeni z SMS-sporočilom na izbrano telefonsko številko. To pomeni, da lahko morebitno zlorabo odkrijete in jo prijavite banki v trenutku, ko prejmete sporočilo o transakciji, ki je niste opravili sami. Tudi v primeru, da sporočila ne opazite, ni razloga za pretirano skrb, saj banke same stalno nadziramo transakcije in ko zaznamo potencialno sumljiva plačila, vas obvestimo in preverimo pristnost izvedenega plačila. Če plačilo ni vaše, kartico takoj blokiramo.

Odgovornost za morebitne zlorabe po preklicu kartice prevzame izdajatelj kartice

Zaradi varnostnih mehanizmov je odstotek zlorab izjemno majhen. Če vendarle pride do zlorabe, znaša odgovornost imetnika kartice največ do višine 150 EUR, razen v primerih, ko imetnik kartice s kartico ni posloval v skladu s pravili, ki jih v Splošnih pogojih poslovanja s kartico določa banka. Izdajatelji kartic krijejo vso škodo nastalo z neodobrenimi transakcijami, ki so nastale po tem, ko ste banki prijavili izgubo ali krajo kartice. Imetniki posojilne Ide@l Mastercard kartice ste dodatno zavarovani tudi za škodo, ki bi zaradi neodobrene transakcije nastala do 24 ur pred preklicem kartice, torej škodo, ki bi jo sicer morali plačati sami.

Posojilna kartica Ide@l Mastercard ponuja še dodatne varnostne prednosti

Pri plačevanju s posojilno Ide@l Mastercard kartico ste lahko brez skrbi, saj je zaščitena z najsodobnejšimi varnostnimi standardi:

 • s čipom,
 • varnostna SMS-sporočila so osnovna storitev kartice in jih boste prejemali brez doplačil,
 • z varnostnim standardom EMV,
 • z varnostnim standardom 3-D Secure. Ko plačujete v spletnih trgovinah z oznako MasterCard® SecureCode™, za dvojno potrditev transakcije lahko uporabite mŽeton ali optični OTP čitalec.

Poleg tega edinstvene prednosti posojilne Ide@l Mastercard kartice dodatno poskrbijo za brezskrbnost nakupovanja:

 • Dodatna zavarovanja
  Vsi imetniki posojilne Ide@l Mastercard kartice ste pred zlorabo zavarovani tudi v času do 24 ur pred preklicem kartice – krijemo vam škodo v znesku nepooblaščenih transakcij do vrednosti 300 EUR. Prav tako ste zavarovani pred krajo gotovine po dvigu na bankomatu, v roku 2 ur od opravljenega dviga, zavarovanja pa vključujejo tudi nadomestilo stroškov, nastalih ob menjavi dokumentov, če so bili izgubljeni ali ukradeni skupaj s kartico.
 • Dodatne nakupne garancije pri večjih nakupih
  Ide@l kartica vam brez doplačila nudi podaljšano garancijo pri nakupu tehničnih izdelkov v vrednosti nad 500 EUR, do 36 mesecev od dneva nakupa. Garancija velja tudi v primerih negarancijskih napak, za izdelke v vrednosti nad 300 EUR, tudi če izdelek poškodujete sami. Če v roku 30 dni od nakupa izdelka nad 100 EUR najdete enak izdelek po nižji ceni, vam razliko v ceni povrnemo (v višini do 250 EUR pri Standardni in 500 EUR pri Zlati kartici).

 

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.