Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
Kreditne kartice so postale del našega vsakdana. Pa ste si jih kdaj ogledali bolj podrobno in se vprašali, kaj pravzaprav pomenijo številke na kartici oziroma ali imajo prav poseben namen?

Naj vam skrivnost razkrijemo nemudoma. Številke niso naključne in imajo svoj namen. In ne le to. Če se z njimi malo poigramo, so lahko prav zabavne. Pa lepo po vrsti. Začnimo s prvo številko. Ta je znana kot Major Industry Identifier (MII). Označuje panogo, v kateri je bila kartica izdana.

Določenih je sedem kategorij:

I. Številki 1 in 2 - letalske družbe.
II. Številka 3 – nekaj primerov:

  • Diners kartice
  • American Express kartice
  • JCB kartice

III. Številka 4 in 5 - bančne in finančne ustanove:

  • Visa kartice (začnejo s številko 4)
  • Mastercard kartice (začnejo s številko 5)
  • Mercator Pika kartice (začnejo s številko 5)

IV. Številka 6 - trgovina in banke:

  • slovenske debetne Maestro kartice
  • Discover kartice

V. Številka 7 - naftna industrija.

VI. Številka 8 - telekomunikacije.

VII. Številka 9 - nacionalna dodelitev.

Prvih šest številk omogoča identifikacijo izdajatelja kreditne kartice

Prvih šest številk (že omenjena MII je vključena) omogoča identifikacijo izdajatelja kreditne kartice. V primerih, ko je kartica izdana s strani Mastercarda, se bo niz šestih številk začel s 5. Tudi kartice Ide@l Mastercard se začnejo z omenjeno številko.

Omenjenemu nizu prvih šestih številk se reče Bank Identification Number (BIN).

Sledi niz devetih številk, od sedme do predzadnje, ki označujejo številko imetnikovega računa kartice. Sedma številka označuje vrsto produkta. In smo že pri koncu pregleda številk.

Vas zanima, kakšen namen ima povsem zadnja, 16. številka? Imenujemo jo ''check sum''. Je kontrolna številka, ki nam pove ali je kartica veljavna. S pomočjo Luhnovega algoritma preverimo, ali je kartica veljavna oziroma je prišlo do kakšne napake pri izdaji.

Ste za malo matematike?

S pregledom namena niza številk smo opravili, zabava pa se tu še ne konča. Tu v igro vstopi matematika in že omenjeni Luhnov algoritem.

Kdaj ste nazadnje računali? Vabimo vas, da vzamete v roke kos papirja in pisalo ter se poigrate s številkami.

Formula za izračun je povsem preprosta. Številčni niz ločimo na dva dela na naslednji način: Se spomnite, ko ste bili mlajši in ste se razdelili v dve skupini po principu prvi, drugi? Na enak način tudi tokrat razdelite številčni niz, se pravi pod prvi sodijo prva, tretja, peta, sedma … številka iz niza (lihe številke), pod drugi pa druga, četrta, šesta, osma (sode številke) …

Vse tiste, ki spadajo pod prvi, množite z dva. Naredite skupni seštevek teh številk, a tukaj pozor. Seštevajte le enomestne številke. Dvomestne ločite in ločeni številki seštejte (v primeru, da imamo številko 11, to seštejemo na naslednji način 1 + 1).

Tiste pod drugi seštejte med seboj. Na koncu seštejte vse pod prvi in drugi skupaj. Vaš rezultat se mora končati s številko 0 (na primer 30, 40, 50 …), saj je le v tem primeru kartica veljavna.

Za lažjo predstavo smo vam pripravili spodnji prikaz izračuna:

Kreditna kartica številke

Naj vas pomirimo - v kolikor ste kartico prejeli v vaši banki, ni bojazni, da bi se izračun končal nepravilno. Kar pa ne moremo trditi za kartice, ki so bile pridobljene na druge načine.

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.