Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
Spletna ali mobilna bančna izkušnja je dosegla že večino uporabnikov plačilnih storitev. Končni uporabniki iščejo načine, kako svojo izkušnjo optimizirati, poenostaviti. In morda bodo prav novosti, ki jih prinaša Direktiva PSD 2, prišle prav.

Ste že kdaj prišli do situacije, ko ste pri določenem nakupu krmarili med osebnimi ali kartičnimi računi in ugotavljali, na katerem imate ravno prav sredstev, da se vam bo z njega izplačalo plačilo. Po vsej verjetnosti vam je takšen položaj vzel kar nekaj časa.

Ali pa ste bili v položaju, ko ste na koncu meseca pregledovali vaše stanje na različnih računih in morali za vpogled stanja na mobilni banki ali spletni banki narediti nekaj klikov več, da ste prišli do podatka pri želeni bančni instituciji, katere komitent ste?

Informacije in plačilne možnosti na enem mestu

Opisana sta le dva primera, ki se utegneta zgoditi in ki bi ju (teoretično) lahko rešila Direktiva o plačilnih storitvah 2. Kaj to pomeni? Predvsem, da bo imel uporabnik na enem mestu, mobilni aplikaciji, vse informacije in plačilne možnosti. Poenostavljeno, gre za centralizacijo dostopa do podatkov in plačilnih možnosti. Plačilna institucija, ki bo lahko tudi banka, bo za nudenje storitev morala izpolnjevati stroge varnostne pogoje. Pri N Banki smo se povezali s podjetjem Token, ki bo v prvi fazi zagotavljal tretjim ponudnikom storitev (v nadaljevanju TPP-ji) dostop do naših računov, v naslednjih fazah pa se pripravljajo še druge novosti na področju plačilnih storitev, ki bodo dodatno izboljšale uporabniško izkušnjo.

Dve novi osnovni storitvi, ki sta na voljo po PSD2:

1. Storitev zagotavljanja informacij o računih (AIS)

Najbolje, da prikažemo na primeru. Ste komitent več kot ene banke. V kolikor ste želeli pogledati stanje na računu, ste morali vstopiti v mobilno oziroma spletno banko vsake posebej. V primeru odločitve uporabe sodelujoče tretje osebe (lahko gre tudi za banko z lastno platformo), v tem primeru bo šlo za storitev zagotavljanja informacij o računih, bo vse skupaj poenostavljeno. Povezali se boste s platformo, ki jo bo zagotavljal ponudnik AIS oziroma AISP. Znotraj nje boste imeli na enem mestu dostop do računov vseh bank (v kolikor bo ponudnik storitev zaprosil za dostop in izpolnjeval pristopne pogoje). S tem boste imeli olajšano delo pri pregledu osebnih financ.

Storitev zagotavljanja informacij o računih N Banke

2. Storitev odreditve plačil (PIS)

Tudi tu bo lažja pojasnitev na primeru. Pri spletnem nakupu se boste pri spletnem trgovcu odločili za vam ljubi produkt ali storitev. Prek ustrezne digitalne platforme, ki jo bo zagotavljal ponudnik storitev odreditve plačil (banka, hranilnica, tretji ponudnik storitev …), se boste odločili, s katerega računa (potrebna bo spletna ali mobilna banka), ki je na voljo, boste plačali. Znova pa bo moral biti ponudnik storitve povezan z posamezno bančno institucijo, katere komitent ste.

Pridružite se 10.000 bralcem!

Želite najbolj ugodne ponudbe in brezplačne finančne nasvete? Bodite med prvimi, ki jih enkrat mesečno obvestimo o novostih.

PRIJAVA

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.