Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
Gospodinjstva v Sloveniji si več ne znamo predstavljati brez vsaj enega avtomobila. Izbira primernega prevoznega sredstva ob poplavi vseh, ki so na trgu, ni preprosta. Pripravili smo vam šest napak, ki se jim izognite pri nakupu osebnega vozila.

V zadnjih petih letih število prodanih osebnih avtomobilov v Sloveniji strmo raste. Po podatkih siol.net slovenski državljani za nakup povprečnega vozila mesečno odštejejo tretjino povprečne neto slovenske plače. Medtem ko sta obe dejstvi preverjeni, pa je manj znano, kakšen je nakupni proces posameznika. Zato smo vam pripravili nekaj nasvetov, ki vam utegnejo pomagati pri nakupu novega ali rabljenega avta.

Nakup pri prvem (najbližjem) ponudniku

Avto ni stvar, ki bi jo kupili mimogrede na poti domov. Pomembna je opravljena raziskava trga. Obiščite in pokličite več trgovcev z osebnimi vozili, brskajte na internetu ter družbenih omrežjih. Večje število pridobljenih ponudb prinaša boljšo oceno razmer na trgu. Opremljeni s podatki boste uspešnejši pri pogajanju o znižanju cene pri različnih ponudnikih. Bistvena je premišljena odločitev.

Neupoštevanje celotnega stroška

Številni pri nakupu avta upoštevajo le strošek vozila oziroma strošek mesečnega odplačevanja kredita za nakup. To še zdaleč ni končni znesek. Ne pozabite prišteti mesečnih porab goriva, zavarovanje, nakup pnevmatik, redni servis, registracijo vozila in tehnični pregled. Končna cena bo hitro narasla. Zaradi končnih stroškov si avtomobila ne želite imeti parkiranega v garaži.

Zaljubljenost v znamko avta

Ste se v mladosti zaljubili v določeno znamko avtomobila? Pri nakupu odmislite simpatijo. Postavite na prvo mesto vaše potrebe in finančno zmogljivost. Vprašajte se, zakaj vam bo vozilo resnično služilo? Športni avto vam pri vožnji na vikend, do katerega vodi makadamska cesta, ne bo služil najbolje. Preverite tudi, ali si boste določeno znamko lahko privoščili. Več pozornosti namenite tehničnim karakteristikam kot prestižu znamke. Sosede lahko očarate tudi na druge načine, ne le s 'kupom pleha'.

Velikost avta

V (bližnji) prihodnosti načrtujete družino? Potem majhen avto ne pride v poštev. Že zaradi praktičnosti. Otroška oprema zavzame kar nekaj prostora. Bo voziček šel v prtljažnik? Enako nepraktični so avti s tremi vrati, saj lupinice z dojenčkom ne morete enostavno namestiti na zadnji sedež. Na drugi strani boste imeli s prevelikim vozilom višje stroške. Enoprostorno vozilo bo v primeru mestne vožnje prinesel dodatne stroške. Preglavice vam bo lahko delalo vsakodnevno parkiranje v ozkih mestnih ulicah.

Pregled avtomobila

Na podroben pregled bi opozorili pri rabljenih vozilih. Naj vam ne bo težko odšteti nekaj evrov za pregled avtomobila pri avtomehaniku oziroma naj se vam pridruži pri trgovcu. Pozanimajte se o poreklu vozila, informacija o predhodnem lastniku je lahko koristna (kupujete od fizične oziroma pravne osebe). Obvezen je pregled servisne knjižice. Dobili boste vpogled, kako je bilo vozilo vzdrževano. Pojdite na testno vožnjo, saj boste dobili občutek, kako se vozilo obnaša na cesti.

Novi avto je boljši

Kupiti nov ali rabljen avto? To je pogosta dilema med znanci, prijatelji, na družinskih ''sestankih'' in spletnih forumih. Pravilnega odgovora ni. Nakup novega oziroma rabljenega vozila ima svoje prednosti in slabosti. Glavna prednost pri nakupu rabljenega vozila je brez dvoma cena, medtem ko so slabosti povezane s tehničnimi lastnostmi kot so varnost, skrite okvare … Na drugi strani novo vozilo nudi moderne varnostne sisteme, a je dražji, vrednost pa mu hitro pade.

Financiranje vozila?

Najbolj optimalno bi bilo, da imate privarčevanih dovolj finančnih sredstev za nakup. Realnost je ponavadi drugačna. Že pred časom smo vam svetovali, na kaj morate paziti pri financiranju nakupa vozila, tokrat povsem na kratko. Najpogostejši obliki financiranja pri nakupi osebnega prevoznega sredstva sta kredit in finančni lizing. Glavna razlika med obema finančnima instrumentoma je v lastništvu. Pri kreditu postanete dejanski (pravni) lastnik, pri drugem boste ponosni lastnik postali šele z odplačilom zadnjega obroka.

Pri N Banki vam pri nakupu vozila priskočimo na pomoč s potrošniškim kreditom, ki ga lahko najamete za nakup novega ali rabljenega vozila.

Za posamezen kredit si lahko pripravite okviren informativni izračun.

Ugoden potrošniški kredit

Poplačajte obstoječe obveznosti in si uresničite še kakšno željo.

ZANIMA ME

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.