Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
Ste vedeli, da število spletnih nakupov narašča bolj kot kdaj koli prej? Leta 2014 je prek spleta nakupovalo le okoli 14 % Slovencev, v lanskem letu 19 %, letos pa kar 23 %.

Dobra polovica spletnih nakupovalcev je nakup opravila v zadnjem mesecu (55 %) in 82 % je prepričanih, da je spletno nakupovanje popolnoma varno.

Najbolj priljubljeno je nakupovanje oblek, čevljev in modnih dodatkov (41 %), a Slovenci izjemno cenimo tudi udobje pri spletnem plačevanju namestitev in letalskih kart poroča zadnja raziskava MasterIndex v letu 2018.

Izbirajte preverjene spletne trgovce

Navkljub porastu spletnega nakupovanja je pametno ohraniti določeno mero previdnosti. Bodite pozorni na vaše bančne izpiske, ali je prišlo do kakšne transakcije, ki vam je neznana. Goljufi so vedno na preži in iščejo načine, kako priti do vaših podatkov, ki jih uporabijo za zlorabo vaše kartice. Najsi gre za spletne goljufe, ali za odtujitev podatkov pri uporabi POS terminalov. Nasvet: nikoli ne dovolite, da pri plačevanju kartico odnesejo iz vašega vidnega polja.

Kupujte pri relevantnih spletnih trgovcih. Takšnih, ki nudijo pri nakupovanju varnostne mehanizme, naslovi spletnih strani pa se začnejo s »https://«. Spletne trgovine, ki omogočajo varnejše plačevanje, so označene z logotipom Mastercard® SecureCode™. Ta preprečuje odtujitev podatkov o številki in datumu veljavnosti kartice, saj ju trgovec nikoli ve vidi v celoti. Kot primer lahko navedemo, da se imetnik Ide@l Mastercard kartice se ne predstavlja s številko kartice, temveč plačilo opravi z dodatnim enkratnim geslom, ki ga generira z uporabo mŽetona ali OTP čitalca in varnostnega standarda 3-D Secure.

Največ zlorab se namreč zgodi pri malih spletnih trgovcih, ki nimajo vzpostavljenega sistema zaščite 3-D Secure. Tovrstni trgovci registrirajo spletno stran za kratek čas, oglašujejo pa prodajo znanih blagovnih znamk po izjemno ugodnih cenah. V teh primerih boste opravili nakup izdelka, ki ga ne boste nikoli prejeli, ali pa boste prejeli povsem nekaj tretjega. Česar niste naročili. Spletna stran je bila ustvarjena le za zbiranje podatkov o plačilnih karticah. Po opravljeni transakciji bo avtorizacija zabeležena pri drugem trgovcu, pri katerem nakupa niste nikoli opravili.

Pomembo je tudi, da podatkov o svoji plačilni kartici ne pošiljate (ne)znancu prek elektronske pošte.

Ostanite pozorni pri nakupovanju v trgovinah

Redno pregledovanje in nadzor nad financami sta danes nujno obvezna. S tem lahko preprečite škodo, ki nastane pri sicer manj pogostejših odtujitvah podatkov na POS terminalu oz. prodajnem mestu. Odtujene kartične podatke goljufi preslikajo na novo kartico, ki jo uporabijo pri drugih nakupih. V zadnjem času je takšnih zlorab zaradi uporabe čipov vse manj. Vse posojilne Ide@l Mastercard kartice imajo vključeno SMS obveščanje, zato je nadzor nad transakcijami bistveno poenostavljen, uporaba kartica pa precej varnejša.

Previdno tudi na bankomatih

Skrbno zakrijte PIN številko pred radovednimi pogledi ter si na svoji banki priskrbite SMS obveščanje ob vsakokratnem dvigu sredstev z vašega računa. Pogosta, a tudi zelo hitro izsledljiva, metoda zlorabe je namreč t. i. skimming na bankomatu. Odtujene kartične podatke goljufi preslikajo na novo kartico, ki je posledično uporabljena za dvige na bankomatu ali na prodajnih mestih. Vse posojilne Ide@l Mastercard kartice imajo vključeno SMS obveščanje, zato je nadzor nad transakcijami bistveno poenostavljen, uporaba kartica pa precej varnejša.

V kolikor prejmete SMS obvestilo za transakcijo, ki je niste opravili sami, ali takšno transakcijo zasledite na mesečnem izpisku porabe, takoj pokličite banko, ki je izdala vašo kartico, uredite preklic kartice in se posvetujte glede nadaljnjih korakov.

Ste pripravljeni na varno uporabo vaše Ide@l Mastercard kartice? Ta vam ob vseh zgoraj opisanih varnostnih mehanizmih omogoča številne garancije in dodatna zavarovanja za nakupe ter zavarovanja v primeru zlorab. Tako vsebuje zavarovanje nakupov prek spleta, zlorabe kartice v primeru odtujitve in primer protipravnega odvzema gotovine na bankomatu. S posojilno kartico Ide@l Mastercard boste svoje nakupe ali dvig gotovine lahko spremenili v kredit na 60 obrokov in to povsem varno, samo s poslanim SMS-om.

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.