Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
Med najbolj izkušenimi člani v slovenski reprezentanci v smučarskih skokih je Jernej Damjan. V prvem delu intervjuja smo se z Ljubljančanom pogovarjali o pripravah na sezono, o sezoni sami in splošno o smučarskih skokih in vzornikih.

Jernej, letošnja sezona se je začela s tekmo v Wisli. Kaj pričakujete od nove sezone?

Tako kot vedno, se v sezono ne podajam z velikimi pričakovanji ampak z vedenjem, da je vse mogoče. Vem, da sem delal dobro, ampak v skokih se lahko zgodi marsikaj.

Ste med letošnjo poletno sezono in v času priprav uvedli kakšno novost v tehniki, opremi, treningih?

Vedno se uvajajo kakšne novosti, saj brez sprememb in novosti nikoli ni bilo napredka. Je bila pa letos nedvomno največja in vsem znana novost, nov glavni trener.

Lahko našim bralcem zaupate, kako je sicer videti poletna sezona oziroma priprave, ko niste na tekmovanjih? Kakšen urnik imate, koliko časa na dan trenirate?

Tukaj jaz nisem (več) merilo, koliko je treba trenirati za vrhunskega smučarskega skakalca. V mojih letih, no vsaj pri meni, so se skoraj vse stvari, ki so mi bile prej nujne in neodložljive obrnile na glavo. Če hočeš ostati v stiku s svetovnim vrhom, moraš v prvi vrsti znati poslušati svoje telo. Treninga pa nikoli nisem meril v urah, ker mi to ni služba, ampak užitek. Meni je trening del vsakdana in, če bi meril čas, ki ga posvetim skokom, bi bilo to hudo narobe.

Ste si letos vzeli kaj časa za počitek oziroma počitnice? Kje in kako ste jih preživeli?

Vsako leto, ko sem starejši, si vzamem več prostega časa, ker ga moje telo tudi potrebuje. Regeneracija je nekajkrat daljša kot pri rosnih dvajsetih. Svoj prosti čas pa najraje in vedno posvetim družini. Radi počnemo veliko stvari, ampak na koncu nam je pomembno samo to, da smo skupaj in se imamo lepo.

Pri skokih je teža skakalcev in skakalk dokaj pomemben faktor. Kako za to skrbite s prehrano? Vam kdo posebej pripravlja jedilnik? Kaj se največkrat znajde na vašem jedilniku? Obstaja kakšna stvar, ki jo imate še posebej radi, pa je zaradi skokov naj ne bi jedli?

Po toliko letih v skokih je moja prehrana že zapisana v mojih genih in prav veliko ne razmišljam o njej. Jem popolnoma vse, kar imam rad. Trudim se le, da so sestavine kvalitetne. Je pa v današnjem času veliko, veliko lažje kot 15 let nazaj, ko sem imel več kot 10-odstotno nižjo telesno težo kot danes. Takrat je bila to druga zgodba.

Smučarski skoki na račun opreme iz sezone v sezono napredujejo oziroma se spreminjajo. Kakšne spremembe še pričakujete v prihodnosti? Na katerem področju so še rezerve oziroma kaj se še lahko spremeni, da bodo skoki še daljši, a hkrati tudi varni?

Kam točno bodo šli skoki v smeri razvoja opreme, iskreno, ne vem. Sem pa mnenja, da bi bili lahko že zdaj skoki daljši in enako varni, le da skakalnice niso dovolj velike.

Ste eden najstarejših skakalcev v slovenski ekipi – imate zaradi tega poseben privilegij? Vas mlajši skakalci pogosto vprašajo za kak nasvet? Tudi vi za nasvet kdaj vprašate mlajše tekmovalce?

Kaj je privilegij, bi težko rekel. Res je, da sem edini, ki po dogovoru s trenerjem lahko kondicijsko pripravo opravljam sam. Ali je to privilegij ali ne, presodite sami. Trenutna ekipa je res precej pomlajena in sam kar zelo izstopam po letih. Moram pa priznati, da so fantje super in da prav uživam v njihovi družbi. Kar se pa nasvetov tiče, sem pa vedno pripravljen pomagati, če me prosijo za pomoč.

Kako gledate na skakalce kot je Kasai in do lanske sezone tudi Ahonen?  Skakalce, ki kljub visokim letom še vztrajajo? Kako dolgo imate še željo skakati?

Z vsem možnim spoštovanjem! Oba sta v karieri dosegla ogromno. Kasai s svojimi leti in vztrajanjem potrjuje izjemo, da je možno zelo dolgo skakati na visokem nivoju. Ahonen je v mojih očeh kariero zaključil ravno nekje tam, kjer sem trenutno jaz. No potem je še dvakrat ponovno začel, ampak v mojih očeh bolj polovičarsko in ne iz pravih razlogov. Kako dolgo bom imel še željo skakati, se mi tudi sanja ne. Trenutno jo še imam. Dokler bom zdrav in užival v skokih, bom vztrajal, ko bo to izginilo pa bom končal. Želja tukaj ne igra velike vloge.

Imate kakšnega skakalnega vzornika? Morda kakšnega drugega vzornika iz sveta športa?

Prav tistega pravega vzornika nimam. V ljudeh vedno bolj vidim njihov karakter kot njihove rezultate. Če je nekdo še tako dober pa se ne zna obnašati, je aroganten, ošaben, nespoštljiv in podobno, je pri meni takoj zaključil. Lahko bi izpostavil Rossija in Federerrja.

Pridružite se 10.000 bralcem!

Želite najbolj ugodne ponudbe in brezplačne finančne nasvete? Bodite med prvimi, ki jih enkrat mesečno obvestimo o novostih.

PRIJAVA

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.