Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
Ločitev utegne biti eden izmed najbolj stresnih življenjskih dogodkov, zato si prizadevajte, da boste med celotnim postopkom komunicirali s partnerjem in našli sporazumno rešitev. Tako kot sta to naredila Marko in Irena.

Poznate kak par, ki se je zaljubil že v srednji šoli in za katerega ste bili prepričani, da bo sreča trajala večno? Marko in Irena sta bila takšen par. Spoznala sta se v srednji šoli in srčno verjela, da njune idile ne bo nikoli konec. Skupna zgodba, žal, ni imela pravljičnega konca. Oddaljila sta se in po 30 letih sprejela odločitev, da je čas za razvezo. V vseh teh letih sta zgradila medsebojno spoštovanje, ki sta ga želela ohraniti tudi po koncu skupne poti. Zato sta si v postopku ločitve postavila več vprašanj in si nanje tudi skupaj odgovorila.

1. Sta resnično prepričana, da je to resnično konec?

V življenju vsakega posameznika so vzponi in padci. Nič drugače ni v partnerskih zvezah. Enkrat sta partnerja v oblakih, drugič na tleh. In ko se v odnosu znajdeta na najnižji točki, je ključnega pomena komunikacija in reševanje težave. Najslabše je iskati razloge za prepir le pri drugem partnerju. Za tango sta potrebna dva. Marko in Irena sta spoznala, da krivulje ne bosta obrnila navzgor. Logičen odgovor na vprašanje je bil »DA«.

2. Kako se bosta razšla?

Ločitveni proces je naporen že na čustveni ravni, številnim je izjemno stresen. Še več stresa prinese proces, v katerega se vpletejo odvetniki in sodišča. Postopek le podraži vse skupaj. Že tako se bodo prihodki razpolovili, nezmožnost dogovora pa bo prinesel dodatne stroške. Zato sta se Irena in Marko odločila, da bosta na prvo mesto postavila komunikacijo in vse zadeve reševala sporazumno. Brez očitanja in sodelovanja odvetnikov ter sodišč.

3. Kako bosta uredila odnose z bližnjimi osebami?

Ločitev kot po pravilu ne vpliva le na partnerja. Stresno je tudi za osebe, ki so najbližje, kot so otroci in morebiti starši. Razveza utegne imeti namreč pravne posledice tudi na najbližje. Irena in Marko, ki imata skupaj enega otroka, sta se zavedala, da mu ne bosta mogla več nuditi stalne prisotnosti obeh. Sta pa dosegla dogovor o skupnem skrbništvu otrok.

4. Kako se bosta dogovorila okoli skupnih financ in premoženja?

Marko in Irena sta že po nekaj mesecih skupne poti sprejela odločitev, da med njima ne bo skrivnosti. Tudi pri financah in skupnem premoženju. Naredila sta pregled odprtih skupnih računov, varčevanj ter se resno pogovorila o možnih scenarijih, kako bosta rešila vprašanje lastništva in nadaljnje uporabe nepremičnine, ki sta jo kupila pred 20 leti. Za nepremičnino sta najela stanovanjski kredit, obremenjen s hipoteko banke. Z odločitvijo o delitvi se nista želela prenagliti, zato sta se odločila, da bosta za možne rešitve pri nepremičnini za pomoč prosila svetovalce na svoji banki. Na svetovalce se bosta obrnila tudi glede ukinitve skupne kreditne kartice in umiku pooblastila pooblastila drugega partnerja na osebnem transakcijskem računu. Po novem bosta imela vsak svojo kreditno kartico in osebni transakcijski račun. Bosta pa še naprej skupaj prispevala na otroški varčevalni račun.

5. Kaj bosta naredila po ločitvi?

Oba sta resno razmislila o ponovni ureditvi osebnih financ. Irena je izpostavila tudi pripravo načrta, kako si bo v prihodnje uredila svoje finance. Zaveda se namreč, da se bodo prihodki prepolovili in da ji skupni finančni načrt ne bo več koristil. Za podoben korak se je odločil tudi Marko.

Prvi korak na poti do ločitve sta Marko in Irena opravila. Zdaj je pred njima nov korak. Obiska banke in posvetovanje s svetovalcem in dober razmislek o ureditvi stanovanjskega kredita. Če imate tudi sami vprašanja povezana z vašimi financami, vas vabimo, da se dogovorite za sestanek z našimi strokovnimi svetovalci.

Ugoden potrošniški kredit

Poplačajte obstoječe obveznosti in si uresničite še kakšno željo.

ZANIMA ME

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.