Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
Vam je naslednja situacija znana? V lokalu uživate ob vonju borovcev in pogledu na morje, vročino premagujete ob prijetnem vetriču in srkanju ledeno hladne pijače. Popoln odklop prekine prihod računa in izbira plačilne kartice. Za vas smo testirali različne in cenovno najugodnejša je …

Dopustniško obdobje je pred vrati, več ali manj vsi že odštevamo dneve, ko se bomo odpravili na zaslužen dopust. Hrvaška je znova destinacija, ki bo sprejela večino Slovencev. Številni že zdaj izkoriščajo vikende za obisk naše južne sosede. Tudi na globalni ravni so njene lepote vedno bolj prepoznavne, turistov je vedno več, posledično so vsako sezono stroški namestitve, hrane in pijače višji. Ob nepozabnih počitnicah omenjeno dejstvo hitro odmislimo, kot tudi, da Hrvaška ne sodi med države evro območja, kar pomeni, da lahko nekaj denarja izgubimo tudi pri menjalnem tečaju iz evre v kune.

Cilj: najti najugodnejšo kartico za plačevanje v kunah

A prav ob upoštevanju zadnjega dejavnika in pravi izbiri plačilnega sredstva lahko nekaj privarčujemo in lažje prebolimo podražitve. Za vas smo pred dobrim letom opravili test in pri plačevanju prek POS terminala uporabili večje število kartic. Cilj je bil le en. Katera bo najugodnejša in bo imela pri obračunu najbolj ugoden menjalni tečaj iz kun v evre.  Na testu smo uporabili osem različnih plačilnih sredstev. Nismo se omejili le na produkte bank. Večjo pozornost smo namenili tako imenovanim FinTechom, ki se radi hvalijo kot ugodne rešitve. 

Za vse, ki še niste slišali za FinTeche oziroma finančno tehnološka podjetja: povsem na kratko so to podjetja, ki se ukvarjajo s spletnimi plačilnimi sistemi.  Njihove platforme temeljijo na inovativnih informacijskih tehnologijah v finančnem sektorju, s katerimi uporabniki izvajajo svoje plačilne storitve s pomočjo aplikacij, programske opreme in drugimi inovativnimi poslovnimi modeli. Med najbolj prepoznavnimi so N26, Revolut, Curve, Leu Pay, s katerimi smo se poigrali tudi na testu.

FinTechi dražji kot bančni produkti

Pa se lotimo zabavnega dela. Test smo opravili v prijetni družbi, vsak udeleženi v testu je plačal s svojim plačilnim sredstvom in upal, da bo njegova rešitev najugodnejša. Pijača za ''živce'', kot ji radi pravijo, je stala 14 hrvaških kun. Rezultati? Najbolj so se izkazali bančni produkti, ki imajo ob konverziji valut najugodnejši menjalni tečaj.

Z debetno kartico Mastercard in kartico Ide@l Mastercard smo za pijačo v vrednosti 14 kun plačali 1,90 evra. Enako dobro se je odrezal tudi produkt SKB, medtem ko je bil od FinTechov le N26 Mastercard debit enako ugoden.

Preostali produkti finančno tehnoloških podjetij so bili dražji. Revolut Mastercard in Curve Mastercard debit sta bila dražja za 2 centa, najdražje pa je bilo mobilno plačilo z Leu Pay Mastercard in s predplačniško kartico Leu Pay Visa. Po konverziji v evre je plačilo znašalo 1,95 eura oziroma pet centov dražje kot zmagovalke.

Privarčujemo lahko za dobro večerjo

Na prvi pogled in v kolikor opravite le en takšen nakup, so razlike majhne. Vse se spremeni, ko pridete na Hrvaško na dopust in vse nakupe, od namestitve do prehrane, opravite s kartico. V primeru prave izbire kartice lahko privarčujete tudi za dobro večerjo ali celo za nočitev v apartmaju. Vzemimo za primer tričlansko družino, ki za enotedenske počitnice na hrvaški obali odšteje okroglih 1.000 evrov.

V kolikor boste plačevali z Revolut Mastercard in Curve Mastercard debit, boste po koncu počitnic odšteli 10 evrov več kot z debetno kartico Mastercard oziroma kartico Ide@l Mastercard in tako naprej. Kar 26 evrov več pa boste plačali v primeru, da je vaše plačilno sredstvo Leu Pay. To pa je že znesek, ki bi ga bilo bolje investirati v slastno večerjo ob morju.

Vzemimo kot primer dvotedenske počitnice. Skupni strošek teh je enkrat višji kot za enotedenski dopust. Razlike se pričakovano povišajo, tako boste z Revolut Mastercard vse nakupe ''preplačali'' z 21 evri, v primeru plačevanja z Leu Pay pa že kar za 52 evrov. Za takšno vsoto bi si v primeru uporabe, na primer Activa Maestro ali Ide@l Mastercard, lahko privoščili celo dodatno nočitev. Katero plačilno sredstvo boste izbrali med dopustom?

Za vas smo na Hrvaškem testirali tudi dvigovanje denarja na bankomatih. Tudi tu se skrivajo pasti menjalnega tečaja in celo dodatna past, ki sliši na ime Dynamic Currency Conversion oziroma DCC.

Ugodni osebni računi

Izberite ugoden bančni račun in prihranite! Oblikujte račun po svoje ali izberite katerega izmed paketnih računov.

ZANIMA ME

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.