Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
Koliko gotovine ob hkratni uporabi kartic vzeti na počitnice? Brez dvoma eno najpogostejših vprašanj, ki si ga zastavite pred vsakoletnimi pripravami na letni dopust. Predstavljamo vam nekaj omejitev povezanih z gotovino in prednosti, ki jih prinašajo plačilne kartice.

Dnevi pred odhodom na počitnice utegnejo biti za mnoge mukotrpni. Dopust je tako blizu, a hkrati daleč. Sprašujete se, ali ste uredili nujne zadeve, ali ste spakirali potrebne stvari in glavno vprašanje. Vzeti s seboj gotovino in koliko oziroma si olajšati zadeve z uporabo plačilnih kartic? V času koronavirusa je odgovor preprost. Na prodajnih mestih, kjer je to možno, se odločite za plačilne kartice.

Dejstvo pa je, da povsem brez gotovine ne bo šlo. Priročna je pri nakupih manjše vrednosti, kot so sladoled, sveži in slastni krofi na plaži, spominki na štantih … Po uporabi bankovcev in kovancev si temeljito operite in razkužite roke.

Pozanimajte se o tečajnih listah

Pri gotovinskem poslovanju izven evro območja se še pred menjavo iz evrov v tujo valuto pozanimajte o menjalnih tečajih. Opravili smo test in evre zamenjali tako v Sloveniji kot na Hrvaškem. Ko smo v poslovalnici N Banke v prvi polovici julija 2020 zamenjali 100 evrov, smo prejeli 770 hrvaških kun. V menjalnici na Hrvaškem smo za isto vplačani znesek prejeli le 752 kun.

Razlogov za primarno uporabo plačilnih kartic je več. Če se navežemo na zapis malo višje, je pri plačilu s kartico na Hrvaškem ugodnejši menjalni tečaj. A bodite pozorni na dejstvo, na katerega smo opozorili v enem izmed prejšnjih nasvetov. Na Hrvaškem se pri plačilu prek POS terminala vedno odločite za  plačilo v hrvaških kunah, brez konverzije v evre.

Ko bo gotovina odtujena, je ne boste videli več …

Eden najpomembnejših vidikov v razmerju med karticami in gotovino je varnost. Nepridipravi povsod oprezajo nad nepazljivimi turisti. Pa naj bo to na plaži ali med ogledom turističnih znamenitosti, kjer ste lahka tarča. Pozorni bodite tudi na goljufe, ki vam bodo ob plačilu vrnili neveljavne bankovce. Ko vam bodo žeparji izmaknili gotovino, se lahko od nje poslovite. Če jo že nosite s seboj, jo nosite v manjšem znesku.

Pri karticah je za varnost in dodatna zavarovanja odlično poskrbljeno. Pri posojilni Ide@l Mastercard kartici zavarovanje krije morebitne zlorabe v primeru izgube in kraje v znesku nepooblaščenih transakcij do 24 ur pred preklicem kartice pri banko do vrednosti 300 evrov. Zavarovani ste tudi v primeru odvzema gotovine na bankomatu. Zavarovanje krije odtujitev gotovine po dvigu s posojilno kartico Ide@l na bankomatu v roku 2 ur od opravljenega dviga ali v primeru dviga gotovine zaradi resne grožnje s strani tretje osebe. Tudi pri dvigu gotovine na bankomatu se odločite za dvig gotovine brez konverzije v evre.

S kartico je potrebno ravnati tako kot z drugimi vrednimi stvarmi. Zato ne bo tudi odveč, če osvežite nekaj najosnovnejših pravil za varno poslovanje s karticami, ki jih najdete tukaj.

Vsi, ki nameravate na počitnicah plačati namestitve in druge storitve v višjem znesku, morate pri prenosu gotovine prek meje znesek v višini 10.000 evrov ali več prijaviti carinskim organom na kontrolni točki. Velja za vsa potovanja v Evropsko unijo ali iz Evropske unije.

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.