Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
Pokojnina. Beseda, ki se ji v dnevnih in političnih novicah ne moremo izogniti. Ste se kdaj vprašali, koliko bo na stara leta znašala vaša pokojnina? Že imate načrt, kako povečati mesečne prihodke? Le sami lahko vplivate na lastno finančno prihodnost na stara leta – nikoli ni prepozno.

Odhod v zaslužen pokoj bi moral pomeniti čas za počitek, nove hobije in raziskovanje sveta. Vse tiste stvari, za katere niste našli časa med službovanjem. Realnost je sicer lahko drugačna. Ob odhodu v pokoj boste sicer čas imeli, težavo pa vam utegnejo povzročiti finance. Strokovnjaki pravijo, da boste za normalno življenje po koncu delovne dobe potrebovali okoli 80-odstotkov vaših trenutnih prihodkov.

Klasični bančni depoziti, varčevalni računi, vzajemni skladi ...

Dejstvo je, da je v razvitem svetu vedno manj denarja za pokojnine in Slovenija ni nobena izjema. Rojstev je vedno manj, družba se pospešeno stara. Posledično se v pokojninsko blagajno steka vedno manj denarja.. Če je bil vaš načrt A, da bo državna pokojnina zadoščala, je morda čas, da si omislite tudi načrt B. Ta lahko obsega več načinov. Varčujete lahko z vlaganjem v klasične bančne depozite.

Ne glede na obliko varčevanja se morate zavedati, da gre za dolgoročni projekt. Privarčevali ne boste v nekaj letih, temveč v desetletju, dveh ali celo treh. Zato je dovolj zgodaj potreben dober varčevalni načrt, v katerem si postavite cilje, ki jih želite doseči. Za kakovosten načrt se obrnite na finančnega strokovnjaka, ki vam bo svetoval primeren produkt, pojasnil prednosti in tveganja, ter pripravil okvirni izračun.

Uporabljate preglednico prihodkov in odhodkov?

Že zdaj je dobro, da imate nadzor nad svojimi financami in skrbno beležite prihodke oziroma odhodke. Preglednica prihodkov in odhodkov vam bo dala številne odgovore. Ugotovili boste, kam gre vaš denar, katerih stvari ne potrebujete. Mar ne bi bilo bolje, da bi se odrekli tem rečem in denar namenili varčevanju? Predvsem pa ne iščite izgovorov, da boste z varčevanjem začeli prihodnji teden, mesec, leto, saj v tem trenutku potrebujete novo pohištvo, avto in druge materialne dobrine. Postavite lastno finančno varnost na prvo mesto.

Na voljo so vam tudi depoziti z avtomatskim podaljšanjem za fizične osebe. Z depoziti z odlično obrestno mero bodo vaši prihranki varno naloženi. Trimesečni ali trinajstmesečni depozit z odlično obrestno mero bo poskrbel za vse vaše želje.


LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.