Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
Ali varčujete za primere nepredvidenih dogodkov oziroma nepredvidenih večjih izdatkov? Ali pa za upokojitev? Do nekaj privarčevanih sredstev lahko pridete na različne načine kot tudi skozi različna življenjska obdobja.

Za vse naše želje in potrebe denarja ni nikoli dovolj na voljo. Zapravljajte ga premišljeno, nepremišljenim nakupom recite ne. Svoje premoženje oplemenitite z varčevanjem v vseh življenjskih obdobjih.

Varčevanje med dvajsetim in tridesetim letom

Obdobje, ko se počutite vsemogočne. O finančnih težavah ne razmišljate, v prvi vrsti so (študentske) zabave. Pa vendar je smotrno dati nekaj sredstev na stran. Po končanem šolanju se boste hitro znašli v odraslem svetu. Privarčevan denar za nakup prevoznega sredstva, delno financiranje nepremičnine ali za plačilo za nadaljevanje študija bo prišel kot naročen.

V teh letih imejte pod nadzorom zapravljanje denarja za nakupe in zabave. Ko imate že polno nakupovalno vrečko novih oblačil in vas premami, da bi si kupili še dodatni kos, resno premislite, če ga zares potrebujete. Denar raje položite na svoj eObrestni račun. Elektronski varčevalni račun lahko odprete prek spleta in ne zahteva menjave banke. Denar, ki ga imate na računu, ni vezan in vam je vedno na voljo. Poslovanje z računom je brezplačno, brez stroškov vodenja in provizij. Podobno kot odprtje,  tudi poslovanje poteka izključno prek spleta. Z njim lahko poslujete kjerkoli in kadarkoli.

Varčevanje med tridesetim in petdesetim letom

Dobrodošli v odraslem svetu. Čudoviti svet krmarjenja med stroški. Če do zdaj še niste slišali za koncept urejenih osebnih financ, je zdaj zadnji čas, da ga spoznate. Finančna zaščita je zelo pomembna in mora biti za posameznika oziroma družino primarni cilj varčevanja. Finančna zaščita predstavlja znesek sredstev, ki ponuja finančno zaščito v primeru nepredvidenih dogodkov (izguba zaposlitve, nezgoda) ali nepredvidenih večjih izdatkov. Pravijo, da naj bi privarčevali vsaj 10-odstotkov svojih dohodkov, in to tako, da takoj ob prejemu dohodka dajte na stran znesek za varčevanje, in ne tako, da rečete 'bom videl, koliko mi bo konec meseca ostalo, pa bom dal potem na stran'.

To obdobje ponavadi zaznamuje obilica investicij. Nakup avta, ureditev stanovanjskega vprašanja, številni se boste prvič srečali z radostmi, ki jih prinaša starševstvo. Ne glede na vse naložbe ne zanemarite sebe. Pri varčevanju bodite agresivni, izogibajte se nepotrebnim stroškom.

Svoja sredstva lahko varno shranite v banki z najpogosteje sklenjenimi depoziti z avtomatskim podaljšanjem in dobrimi obrestnimi merami. Trimesečni ali trinajstmesečni depoziti z avtomatskim podaljšanjem so lahko varna naložba za tiste, ki vas dostop do denarja prevečkrat premami v impulzivne nakupe. Obrestna mera pri depozitih je fiksno določena in se do preteka vezave ne spreminja.

Varčevanja po petdesetem letu

Bolj kot boste prekoračili petdeseto leto, bolj se boste začeli spraševati, kakšna bo vaša pokojnina. Če še niste začeli varčevati, je zadnji čas, da začnete. Poskrbite, da bo najdaljši dopust v življenju prijeten. Če že varčujete, preverite, koliko sredstev ste že privarčevali in naredite izračun, koliko bo znašala vaša pokojnina.

Tako boste dobili vsaj približno sliko, kakšno bo vaše življenje po koncu aktivne zaposlitve. Za čas slednje prečrtajte nepotrebne izdatke in povišajte sredstva, ki jih namenjate za varčevanje. Preverite različne oblike varčevanja (depoziti z avtomatskim podaljševanjem, varčevanje za pokojnino …) in razpršite svoje premoženje. Pri izboru posameznih oblik varčevanja si lahko pomagate tudi z naložbeno piramido.


LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.