Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
Mateja je v nekaj letih iz garažne delavnice lesenih didaktičnih igrač ustvarila uspešno manjše podjetje s petimi zaposlenimi, ki ji z zanosom in ustvarjalnostjo pomagajo uresničevati njene življenjske sanje. Njihovi izdelki so znani kot odlične igrače, ki dobivajo priznanja in nagrade.

Prodaja jih manjšim butičnim prodajalnam in veliki verigi supermarketov z igračami. Butikom gre od vstopa verige na tržišče vedno slabše, zato se količina prodanih izdelkov zmanjšuje, supermarketi pa njene igrače sicer zelo dobro prodajajo, a redno zamujajo s plačilom, kljub temu, da so že na začetku sodelovanja kot pogoj postavili dolg 90-dnevni plačilni rok.

Nekaj časa je Mateja še shajala z denarjem iz prejšnjih, boljših let, nato je s slabo vestjo tudi sama začela zamujati s plačili dobaviteljem, zadnji mesec pa se je morala opravičiti zaposlenim, da bo zamudila z izplačilom plač. Vse to jo je zelo potrlo, saj se zaveda, da zaposleni v njeno podjetniško zgodbo vlagajo veliko zavzetosti, sama pa je od nekdaj prisegala na pošteno poslovanje brez zamujanja in dolgov.

Se vi in vaše podjetje najdete v podobni zgodbi? Plačilna nedisciplina je najpogostejša težava pri poslovanju, saj se z njo srečuje kar 35 % malih in srednjih podjetij v Sloveniji. Ko prizadene eno podjetje, se širi naprej po poslovni verigi in oslabi celoten sistem povezanih podjetij. Zato se ji je najbolje preventivno izogniti, če pa se z njo vseeno soočite, čim prej ukrepajte!

Pred nastopom težav zaradi plačilne nediscipline

Težavam zaradi plačilne nediscipline se lahko v veliki meri izognete že vnaprej, če dobro poznate svoje poslovne partnerje.

  • Preverite bonitetne ocene domačih in tujih poslovnih partnerjev – Preden začnete sodelovati z novim poslovnim partnerjem iz Slovenije ali tujine, preverite, ali podjetje posluje stabilno in ocenite tveganost poslovanja z njim. Bonitetni podatki iz javno dostopnih baz vključujejo ali podjetje posluje stabilno. Redno preverjajte kupce, dobavitelje in konkurenco. Zavedajte se, da tudi drugi preverjajo vas, zato ohranite dobre poslovne prakse in finančno disciplino.
  • Zavarovanje terjatev – Če ustvarite več kot 1 milijon evrov prodaje na odloženo plačilo in imate vsaj 10 kupcev, lahko zavarujete svoje terjatve in se s tem izognete morebitnim poslovnim nevšečnostim. Zavarovalnica bo ocenila vaše kupce in vam zanje odobrila primerne kreditne limite. S tem zavarovalnica jamči, da vam bo povrnila škodo, ki bi lahko nastala zaradi podaljšane zamude plačila ali nesolventnosti kupca.

Po nastopu težav zaradi plačilne nediscipline

Kratke zamude s plačili lahko sčasoma postanejo daljša sušna obdobja, ki dušijo zdravo poslovanje in rast podjetja. Ukrepajte čim prej, preden vam povzročijo dodatne stroške z izterjavo, najemanjem kreditov za nadomestilo izpada dohodka ali vas celo popolnoma ustavijo na vaši poslovni poti. Poizkusite enega od predlaganih načinov:

  • Odkup terjatev – Če je račun za prodane izdelke ali storitve že zapadel, plačila pa še ni, ali pa še ni zapadel, vi pa nujno potrebujte denarna sredstva, lahko terjatev prodate in si zagotovite takojšnjo likvidnost. Bodite pozorni, ali institucija (podjetje z dejavnostjo odkupa terjatev, banka) ponuja odkup z regresnimi pravicami ali brez. Če institucija uveljavlja regresno pravico do prodajalca terjatve, boste v primeru, da vaš naročnik ne plača obveznosti, to morali instituciji poravnati sami. Če pa institucija terjatev odkupi brez regresne pravice, vi kot prodajalec nimate do nje nobene obveznosti, tudi če dolžnik ne plača.
  • Verižne kompenzacije – Če želite, da vam kupci poravnajo zapadle obveznosti, hkrati pa bi tudi sami radi poravnali dolgove do vaših upnikov, se lahko odločite za verižno kompenzacijo. V verižni kompenzaciji sodelujejo vsaj 3 podjetja, ki medsebojno poravnajo dolgove. To pomeni, da dolžniki vašega dolžnika lahko poravnajo njegov dolg do vas.
  • Izvensodna izterjava – Pri izvensodni izterjavi vam posrednik pomaga s strokovnim pristopom poiskati rešitev za neplačano terjatev v sodelovanju z dolžnikom. Prednost te storitve je, da jo posredniki navadno zaračunajo le, če je izterjava uspešna, če pa ni, nimate z njo nikakršnih stroškov.
  • Elektronska sodna izvršba na podlagi verodostojne listine – Če vam kupec ni plačal računa, lahko predlog za izvršbo vložite kar po elektronski poti na spletni strani sodišča. V spletni obrazec vnesete vse podatke o nastalem dolgu, navesti pa morate tudi verodostojno listino, na podlagi katere vlagate izvršbo (račun, menica, javna listina, izpisek iz poslovnih knjig ipd.). Na Centralnem oddelku za verodostojne listine (CoVL) bodo vlogo preverili in če je predlog popoln, v 48 urah izdali sklep o izvršbi, ki ga bodo poslali vlagatelju in dolžniku.
  • Kazenska ovadba zaradi suma poslovne goljufije – Ko odpovejo vse prej naštete poti in vse kaže, da dolga ne boste dobili povrnjenega, vam preostane še ovadba zaradi suma poslovne goljufije. Še posebej, če se vam dolžnik posmehuje, vas ignorira, se zavestno izogiba plačilu, kljub temu da ima sredstva za poravnanje obveznosti ali pa je poslovanje celo prenesel na novo podjetje. Ovadbo vložite na policijo, ki se bo skupaj s sodiščem ukvarjala z vašim dolžnikom.

Matjaž Voga

Produktni specialist za mikro podjetja

Pridružite se 10.000 bralcem!

Želite najbolj ugodne ponudbe in brezplačne finančne nasvete? Bodite med prvimi, ki jih enkrat mesečno obvestimo o novostih.

PRIJAVA

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.