Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
Pri počitnikovanju na Hrvaškem bodite pozorni na bankomate določenih ponudnikov, ki ob dvigu gotovine zaračunavajo visoko provizijo. V zapisu preberite, katero možnost smo izbrali na testu pri dvigu brez konverzije oziroma s konverzijo.

Slovenci poleti masovno letujemo v naši južni sosedi Hrvaški, ki ne sodi med države v evro območju. Podobno kot zadnji dve leti bi vas tudi letos znova opozorili na pasti dvigovanja gotovine na različnih bankomatih v državah, kjer evro ni lokalna valuta in kjer vam bankomat ponuja dve možnosti dviga gotovine. Z oziroma brez konverzije v evre. 

Zlato pravilo: vedno se odločite za dvig brez konverzije v evre

Za začetek hitro razrešimo prvo dilemo. Dvig brez konverzije ali s konverzijo v evre? Brez dvoma se odločite za prvo možnost. Dvig gotovine v lokalni valuti brez konverzije v evre je najcenejši. V tem primeru bo lokalna valuta, na primer 1.000 hrvaških kun, na dan prispetja transakcije v unovčenje preračunana po dnevnem menjalnem tečaju kartičnega sistema. Nastopi le tečajna razlika med deviznim kupnim tečajem in deviznim prodajnim tečajem. Enako kot v bančni menjalnici.

V drugem primeru, pri konverziji v evre, gre za komercialno storitev. Banka lastnica bančnega avtomata sama oblikuje menjalni tečaj. Omenjena storitev se imenuje Dynamic Currency Conversion (DCC). Marža za opravljeno storitev lahko naraste tudi do neverjetnih 10-odstotkov.

V mesecu avgustu 2018 smo pri testiranju na Hrvaškem opazili spremembo. Nekatere banke lastnice bančnega avtomata so začele zaračunavati provizijo tudi v primeru dviga gotovine brez konverzije. V tem primeru se dodatnemu strošku izognete tako, da najdete bankomat, ki ne zaračunava provizije. V primeru 400 dvignjenih kun nam je pokazalo, da bomo plačali provizijo v višini 22 kun oziroma okoli 3 evre.

Tudi sami smo testirali dvig s konverzijo oziroma brez konverzije. Brez konverzije smo za dvignjen znesek v višini 1.200 hrvaških kun po opravljenem menjalnem tečaju odšteli 162,50 evra, z opravljeno konverzijo v evre pa kar 180 evrov. Razlika med ponujenimi možnostmi dviga je znašala skoraj 18 evrov! Dvignili smo tudi gotovino v višini 400 kun. V primeru dviga brez konverzije bomo odšteli 54 evrov, v primeru konverzije v evre pa 60 evrov.

Opozorili bi še na eno dejstvo, ki se nanaša na plačila produktov ali storitev prek POS terminalov. Tudi tam vas lahko prodajalec vpraša, ali se boste odločili za plačilo brez konverzije ali s konverzijo. Odgovor je identičen kot pri dvigu na bankomatu. Brez konverzije!

Debetna ali kreditna kartica?

Pri odločitvi dvig brez konverzije ali s konverzijo dileme ni več. Razlika v končnih stroških nastane tudi pri izbiri plačilne kartice. Na eni strani imamo debetne kartice. Na drugi strani so kreditne kartice, kot sta Mastercard Credit in Visa Credit. Ugodnejša odločitev bo dvig gotovine z debetno kartico Mastercard. Stroški dvigovanja gotovine pri N Banki z debetno kartico Mastercard v državah, kjer se kot nacionalna valute ne uporablja evro, znaša 1 odstotek zneska dviga, najmanj pa 2,5 evra. Vnaprej razmišljajte, koliko gotovine boste potrebovali v naslednjih dneh in opravite enkratni dvig.

Bančni avtomat dvig gotovine

Ozrimo se še k dvigom gotovine s kreditno kartico. Stroški bodo višji kot v zgornjem primeru. Pri N Banki so stroški dvigovanja gotovine v državah izven evro območja s kreditno kartico Ide@l Mastercard med cenejšimi v Sloveniji, znašajo 5-odstotkov zneska dviga, najmanj pa 10 evrov.

Bi za konec ponovili zlato pravilo? Na Hrvaškem oziroma državah izven evro območja pri dvigu gotovine na bankomatu raje izberite dvig v lokalni valuti brez konverzije in izberite debetno kartico pred kreditno.

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.