Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
Družba Mastercard® je v mesecu juliju opravila raziskavo o pričakovanju in spremenjenih navadah pri nakupovanju in plačevanju izdelkov ter storitev pri Slovencih zaradi vpliva COVID-19.

Koronavirus je posegel na številna življenjska področja in poskrbel, da so se naše navade v določeni meri spremenile. Raziskava družbe Mastercard, ki je bila izvedena v mesecu juliju na vzorcu 705 prebivalcev Slovenije (starost med 18 in 75 let), je pokazala, da so po epidemiji spremenile tudi plačilne nakupovalne navade Slovencev.

Plačilo po povzetju izgubilo na deležu

Raziskava je pokazala, da so potrošniki začeli uporabljati plačilne kartice na prodajnih mestih veliko pogosteje po epidemiji kot lanskega novembra, ko je bila izvedena zadnja raziskava. Kar 86-odstotkov sodelujočih uporabi plačilno kartico na prodajnih mestih vsaj enkrat do dvakrat na teden. To je osem odsotnih točk več kot novembra. Plačilne kartice, debetne ali posojilne, se pogosteje uporabljajo tudi za nakupe prek spleta. Tudi tu se je deleže povečal za osem odstotkov (iz 54,4-odsotka na 62-odstotkov). Plačilo po povzetju z gotovino je doživelo ogromen upad. Če je bila ta metoda plačila še novembra na drugem mestu z visokih 44-odstotkov, pa se zdaj za plačilo po povzetju odloči le še 27-odstotkov vprašanih. Za okroglih 10-odstotnih točk se je povečal delež plačil preko elektronske ali mobilne banke. V zadnjem mesecu je spletni nakup opravilo kar 78-odstotkov sodelujočih, medtem ko je novembra 2019 znašal delež oseb, ki so opravile nakup prek spleta 60-odstotkov. Najpogostejši spletni nakupi so elektronska oprema, stvari za dom, obleke, obutev in modni dodatki.

infografika raziskava mastercard

Na prodajnih mestih je potrošnikom najpomembnejše brezgotovinsko plačevanje (39-odstotkov), nato hitro plačevanje (29-odstotkov), brezstično plačevanje (20-odstotkov) in prejem računa (13-odstotkov). Vsak dan s kartico brezstično plačuje dobra petina sodelujočih v raziskavi, medtem ko vsaj enkrat tedensko brezstično plačuje kar 78-odstotkov vprašanih. Možnost brezstičnega plačevanja je sodelujočih pred in po epidemiji najpomembnejša oblika na bencinskih črpalkah, v lokalnih trgovinah in pri nakupu obleke ter obutve.

Mastercard in N Banka

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.