Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
Bliža se dan, ko bodo šolske klopi znova oživele. Ste že kupili vse šolske potrebščine in naredili izračun, koliko boste odšteli za njih? Naredili smo pregled okvirnih stroškov.

Prvi septembrski delovni dan je za eno skupino malčkov še prav poseben. Prvošolčki so se poslovili od vrtca in bodo prvič prestopili prag šole, ki bo njihov drugi dom naslednjih devet let. Se tudi sami spominjate dne, ko ste si prvič okoli vratu zavili rumeno rutko, spletli nova poznanstva in z novimi sošolci primerjali nove torbe, puščice, zvezke … Ste tudi vi tekmovali, kdo ima na zvezkih boljšega super junaka, kdo ima lepšo princesko?

Pri malčkih radost in veselje, pri starših …

Medtem ko je pri otrocih pri nakupu novih potrebščin zaznana le radost in veselje, so starši manj navdušeni. Začetek šolskega leta je povezan s stroški ne glede na to, v kateri razred gre vaš malček. Učenci, ki so prvi razred zaključili, lahko uporabijo isto torbo in puščico več let. A le do določenega leta, ko prerastejo risane junake in jih na šolskih potrebščinah zamenjajo glasbeniki, filmski junaki ali nogometni zvezdniki. V višino stroškov, ki nastanejo pred začetkom šolskega leta, smo se poglobili tudi sami ...

Del stroškov lahko znižate, v kolikor se prijavite ob koncu zadnjega šolskega leta v učbeniški sklad. Na ta način si boste iz omenjenega sklada izposodili del učbenikov. Še vedno pa boste morali delovne zvezke in nekatere potrebščine kupiti. Preverili smo stroške pri eni izmed šol za šesti in sedmi razred. Novi delovni zvezki za posamezni razred znašajo okoli 65 evrov. Temu dodajmo še atlas, ki bo prišel prav od šestega razreda naprej. Cena znaša 35 evrov.

Zdaj pa k drugim šolskim potrebščinam. Največ potrebščin boste kupili za likovno vzgojo. Za tempera barvice, tempera barvo, komplet čopičev, blok in gobico za likovno vzgojo ter lepilo boste odšteli približno 21 evrov. Ne smemo pozabiti niti na zvezke, osem jih bo prišlo okoli 20 evrov. Dodajmo še stroške za posamezne predmete, notni zvezek vas bo prišel dober evro, potrebščine za likovno vzgojo (tehnični svinčnik, garnitura za modeliranje) pa 10 evrov.

Ko peresnice poletijo, flomastri pa postanejo pihalniki

Nekatere potrebščine vaše denarnice ne bodo olajšale vsako leto. Za usnjene šolske copate boste odšteli okoli 10 evrov. Nakup peresnice je odvisen od tega, kolikokrat bo poletela po zraku in v kakšnem stanju bo ob koncu šolskega leta. Povprečna cena znaša 20 evrov, smo pa upoštevali, da vsebuje flomastre in barvice. Tudi šolsko torbo boste morali v devetih letih zamenjati vsaj enkrat. Tu razmislite tudi o nakupu torbe s koleščki, ki bodo vašemu šolarčku razbremenile rame in hrbtenico. Datum trajanja potrebščin bo odvisen predvsem od tega, ali se bodo ob primarnih dejavnostih prelevile tudi v igralne pripomočke. Se še spomnite vaših šolskih let, ko je na hodnikih torba postala žoga in flomastri pihalniki?

Ob upoštevanju stroškov za učbenike in šolske potrebščine za posamezne predmete pridemo do zneska v višini 151 evrov. Če zraven dodamo še copate, peresnico in torbo pa strošek naraste že na 231 evrov na šolarčka. V primeru dveh otrok se hitro približate znesku 500 evrov. Plačilo enkratnega zneska zna biti kar zalogaj. Ena izmed prikladnih možnosti je plačilo na obroke, ki ga omogoča Ide@l Mastercard kartica. Z njo imate kredit v žepu, nakupe lahko odplačujete na do 60 obrokov.

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.