Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
Dvakrat letno pride čas, ko moramo skladno z zakonom menjati pnevmatike na našem avtu. Ob zakonskih razlogih pa obstajajo tudi drugi, ki nas silijo v menjavo. Poznate razloge za nakup novih pnevmatik?

Slovenci veljamo za narod, ki ima rad svoje jeklene konjičke. Podatek iz leta 2017 namreč razkriva, da imamo registriranih kar 1,097 milijona osebnih avtomobilov. In takšna enormna številka pomeni, da imajo vsi ponudniki storitev menjave pnevmatik predvsem dvakrat letno polne roke dela. Okoli 15. novembra in 15. marca. Ob koncu leta moramo poskrbeti, da naše prevozno vozilo opremimo z zimskimi gumami. Zakon o pravilih cestnega prometa namreč predpisuje, da morajo biti motorna in priklopna vozila med 15. 11.  in 15. 3. ter v zimskih razmerah izven navedenega obdobja opremljena z zimsko opremo.

Ko pa pride na vrsto pomlad, sonce in predvsem čas za izlete v naravo, pa je znova čas za letne pnevmatike. Vreme je v zadnjih letih muhasto, tako da se moramo vprašati, ali je že čas za menjavo oziroma bomo še malo počakali.

V obzir je treba vzeti nasvete strokovnjakov in morebitne povsem nove nepričakovane snežne pošiljke oziroma ohladitve. Splošno pravilo pravi, da naj se zimske pnevmatike uporabljajo do nekje 7 stopinj Celzija. In tu ne smemo pozabiti le dnevne temperature, saj se lahko vozimo tudi ponoči, ko je bolj hladno. Od omenjene temperature naprej pa so bolj primerne letne.

Poznate razloge za nakup novih pnevmatik?

Ko se boste že odločili za zamenjavo zimskih pnevmatik, preverite tudi, ali so še ustrezne. 

Razlogi za zamenjavo pnevmatik so naslednji:

  1. Starost: na starost vpliva več dejavnikov (temperatura, način hranjena, uporabe, obremenitev …). Splošno velja, da bi bilo treba razmisliti o zamenjavi, ko pnevmatike dosežejo štiri leta uporabe.
  2. Poškodovana pnevmatika: v primeru predrte, deformirane pnevmatike, ki je ni več moč popraviti.
  3. Neobičajna obraba: do neobičajne obrabe pride najpogosteje, ko so kolesa nepravilno naravnana.
  4. Prekomerna obraba: ko je višina profila pod zakonsko dovoljeno mejo.

 

V kolikor ste ugotovili, da bi lahko vaše pnevmatike uvrstili med enega izmed naštetih razlogov in bi nakup za vas predstavljal nenačrtovan strošek, ne spreglejte možnost nakupa na obroke, ki vam ga omogoča kartica Ide@l Mastercard. Ta vam namreč omogoča kredit do 60 obrokov, pri čemer je minimalno obrok plačila 20 evrov. 

V primeru, da bo vaš jekleni konjiček deležen ob nakupu novih gum še kakšnega popravila in bo znesek znašal več kot 1.000 evrov, pa ne pozabite na potrošniški kredit z ugodno obrestno mero in nizkimi stroški odobritve.

Ugoden potrošniški kredit

Poplačajte obstoječe obveznosti in si uresničite še kakšno željo.

ZANIMA ME

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.