Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
Ste tudi vi na spletu že opazili res ugodno ponudbo kredita? Še posebej pred poletjem, ko mnogi načrtujejo poletne počitnice, je takšnih ponudb več. A pozor! Če se vam obljubljeni kredit zdi preveč ugoden, je velika verjetnost, da ste naleteli na spletne goljufe, ki vas poskušajo izkoristiti.

Da boste lažje prepoznali lažne ponudnike “ugodnih” spletnih kreditov in zaščitili osebne finance, berite dalje. Spletni goljufi vas bodo v legitimnost ponudbe skušali prepričati z lažnimi spletnimi stranmi izmišljene banke ali finančnega podjetja, ki pa so na prvi pogled lahko videti povsem zaupanja vredne.

Veliko spletnih strani namreč uporablja enako predlogo, na kateri goljufi zamenjajo le logotip in kontaktni elektronski naslov. Odkar lahko digitalno potrdilo (certifikat) pridobimo brezplačno in na daljavo (recimo pri ponudniku Let’s Encrypt), goljufi namestijo tudi tega in s tem pri uporabniku še povečajo občutek verodostojnosti.

Kako poteka prevara?

Ponudbo za "ugoden" spletni kredit lahko prejmete na vaš elektronski naslov ali pa jo zasledite na družbenih omrežjih, spletnih oglasnikih ter drugih spletnih straneh. Sumljive ponudbe so največkrat zapisane v strojno prevedeni slovenščini, ki pa zna biti včasih že dokaj prepričljiva.

Facebook stran za lazno ponudbo za ugodni kredit

Če se boste nanje odzvali, bodo goljufi v naslednjem koraku od vas zahtevali, da jim posredujete osebne podatke, podatke o ročnosti in o znesku kredita. Pogosto vas bodo prosili tudi za kopijo osebnega dokumenta in tudi to je lahko znak za alarm. Vaše dokumente v elektronski obliki namreč lahko zlorabijo pri drugih goljufijah: lahko vam ukradejo identiteto, se predstavljajo v vašem imenu, ponujajo kredite, oddajajo stanovanja in podobno.

Zahteva za posredovanje osebnih podatkov
Zahteva za posredovanje osebnih podatkov

Če prejmete sumljivo ponudbo za kredit, je pomembno:

  • Da na sporočilo ne odgovarjate,
  • da ne odpirate povezav v sporočilu in
  • da ne pošiljate osebnih podatkov. 

Ne nasedajte preveč ugodnim kreditom!

Potem ko bo lažna banka "vašo” prošnjo za kredit brez težav odobrila, se bodo stvari zapletle. Sledile bodo namreč številne zahteve za plačilo različnih stroškov: za odpiranje novega računa, za plačilo notarskih storitev, za plačilo zavarovanja kredita in tako naprej. Zato je pomembno, da čim prej prepoznate goljufijo.

Predvsem je treba vedeti, da banke od svojih komitentov nikoli ne zahtevajo posredovanja osebnih podatkov prek elektronske pošte. Ravno nasprotno pa vam bo “predstavnik" lažne banke, da bi vas prepričal v legitimnost ponujene ponudbe, poslal tudi fotokopijo “svojega” osebnega dokumenta. Ta seveda ne bo zares njihov, običajno gre za dokument njihove zadnje žrtve. V nekaterih primerih vam bodo poslali tudi uporabniško ime in geslo za prijavo v njihovo “spletno banko”, s čimer vas bodo želeli prepričati, da vas denar že čaka na računu in da morate poravnati le še stroške. V tem primeru seveda ne bo šlo za pravo spletno banko, ampak za prirejeno spletno stran.

Zloraba osebni podatki
Zloraba osebnih dokumentov

Zloraba osebnih dokumentov

Spletni goljufi plačilo najpogosteje zahtevajo prek plačilnih sistemov kot sta Western Union ali MoneyGram. Namenjena sta predvsem hitremu prenosu denarja med znanci, ne pa tudi plačevanju blaga in storitev, saj se sled za denarjem zelo hitro izgubi. Spletnim goljufom je to seveda priročno, saj je denar, ki jim ga nakažete na ta način, tako za vedno izgubljen.

V nekaterih primerih vam goljufi pošljejo tudi številko bančnega računa za nakazilo stroškov. Tu gre za bančne račune v lasti t.i. denarnih mul, ki jih goljufi novačijo pod pretvezo dela od doma. Njihova naloga je, da nakazani denar čim prej posredujejo po drugi poti naprej, s tem oa zakrijejo sledi denarnega toka.

Kam po pomoč, ko se spletni kredit zalomi?

  • Če ste ugotovili, da ste žrtev prevare, čimprej kontaktirajte policijo in se na svoji banki pozanimajte o možnostih preklica nakazila.
  • Če ste goljufom poslali fotografijo osebnega dokumenta ali njegovo skenirano kopijo, to prav tako prijavite na policiji. V primeru kraje identitete vam bo zapisnik policije prišel prav pri morebitnem dokazovanju vaše nedolžnosti.
  • Vso morebitno nadaljnjo komunikacijo z goljufi ignorirajte in jim v nobenem primeru ne nakazujte (dodatnega) denarja, tudi če vam bodo grozili s policijo ali FBI. 

 

Varni na internetu

Projekt Varni na internetu izvaja Slovenski center za posredovanje pri omrežnih incidentih SI-CERT, ki deluje pod okriljem javnega zavoda Arnes.

Pridružite se 10.000 bralcem!

Želite najbolj ugodne ponudbe in brezplačne finančne nasvete? Bodite med prvimi, ki jih enkrat mesečno obvestimo o novostih.

PRIJAVA

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.