Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
Sodobna tehnologija nam olajša marsikatero opravilo, žal pa nas ne more ščititi pred spletnimi kriminalci. Ti že dolgo vedo, da je najšibkejši člen v verigi zaščite pred računalniškimi vdori in zlorabami vedno znova posameznik.

Še posebej je treba biti previden pri novem trendu dela od doma, da ne podležemo metodam t. i. “družbenega inženiringa”, ko napadalci od žrtve z zlorabo zaupanja pridobijo zaupne podatke. Ker spletni goljufi vedno iščejo priložnosti, kako izkoristiti nove in nepričakovane okoliščine, da bi vas ukanili, je torej treba biti previden tudi med delom v domači pisarni.

1. Vi in vaš delodajalec

Svetujemo vam, da vedno in dosledno spoštujete določene politike vašega podjetja oziroma organizacije in jim tudi sledite. Prav tako poskrbite za varno komunikacijo z vašim podjetjem. Medosebna komunikacija naj poteka na preverljiv način, zato ne odpirajte sumljivih priponk v elektronskih sporočilih, ki bi pod pretvezo paničnih ali urgentnih novic zahtevale vašo pozornost ali ukrepanje.

Bodite pozorni na sumljiva sporočila vaših “sodelavcev”, ki jim tovrstnega ravnanja ne bi pripisali. Prav tako ne odgovarjajte na klice neznancev, ki pod pretvezo nujnosti situacije zahtevajo kršenje predpisov ali dostop do vašega računalnika. 

2. Domače omrežje

Večina domačih omrežij danes temelji na brezžičnem dostopu. Dostop do njega in do omrežne naprave zaščitite - to je namreč ključno za obrambo vašega domačega delovnega okolja. Trije koraki, ki jih je treba nemudoma storiti, so:

  • Spremenite privzeto geslo za vašo omrežno napravo (usmerjevalnik oziroma router).
  • Omrežje zaščitite z geslom, dostop pa dovolite le znanim osebam in napravam.
  • Uporabljajte močno geslo.

Oglejte si več informacij o nastavitvah omrežnih naprav (usmerjevalnika), preverite dokumentacijo proizvajalaca naprave ali se obrnite na vašega internetnega ponudnika (v primeru, da uporabljate njihove naprave).

3. Gesla

Poskrbite, da bodo vsa gesla na napravah, ki jih uporabljate za dostop, kompleksna, ustrezno dolga in predvsem različna za različne vrste storitev ali programov, ki jih uporabljate. To pomeni, da naj geslo za službeni računalnik ali VPN nikakor ne bo enako kot geslo za dostop do spletnega foruma, na katerem ste aktivni. Več informacij in nasvetov, kako ustvariti močno geslo, lahko preberete na strani »Močno geslo? Ne? Pa naj postane!«.

4. Posodobitve

Poskrbite tudi, da so vse vaše naprave in nameščeni programi, ki imajo dostop do (službenega) omrežja, redno posodobljeni. S popravki in posodobitvami namreč odpravljate tudi morebitne varnostne luknje in tako zmanjšujete možnost zlorabe svojega računalnika in posledično oddaljenega (službenega) omrežja.

5. Družinski člani

Pri delu od doma je pomembno tudi, da družinskim članom (predvsem otrokom) omejite dostop do naprav, ki se povezujejo v službeno omrežje. Ti lahko namreč povsem nevede in ponesreči spremenijo ali izbrišejo pomembne podatke, lahko pa tudi nehote okužijo računalnik.

Podobna pravila naj veljajo tudi za službene tablice in telefone: ne puščajte jih neomejeno in nenadzorovano v otroških rokah.

Varni na internetu

Projekt Varni na internetu izvaja Slovenski center za posredovanje pri omrežnih incidentih SI-CERT, ki deluje pod okriljem javnega zavoda Arnes.
LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.