Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
Previdnost ni nikoli odveč - in to zagotovo velja tudi pri spletnem nakupovanju. Številne banke in hranilnice zato redno opozarjamo na previdno ravnanje pri opravljanju plačil in nakupov s karticami na spletu ter na nujnost preverjanja spletnega prodajnega mesta.

V nadaljevanju smo za vas zbrali nekaj pravil in priporočil za varno nakupovanje preko spleta, da se boste lažje izognili neprijetnim izkušnjam.

1. Pred nakupom preverite spletnega trgovca! 

Da, preden se odločite za nakup v spletni trgovini, je dobro preveriti trgovca oziroma podjetje, pri katerem boste opravili nakup. Ključni podatki so naslov sedeža podjetja in kontaktni podatki. Če teh podatkov ne najdete, je to prvi znak za previdnost.

Zakaj je sploh pomembno vedeti, kje ima spletni trgovec svoj sedež? Če gre za podjetje s sedežem v Evropski uniji, je na primer veliko lažje reševati morebitne težave in spore, opozarja Slovenski nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost – SiCert, ki informira, osvešča in svetuje o problematiki informacijske varnosti.

Za izkušnje s spletnim trgovcem je vedno koristno povprašati tudi sorodnike, prijatelje in znance, ki jim zaupate, koristno pa je tudi, da se o izkušnjah z izbranim trgovcem pozanimate kar na spletu. Če zapisov tam ne najdete ali pa ti omenjajo pritožbe in zlorabe spletnega mesta, se za nakup raje ne odločite.

2. Preverite kontaktne podatke prodajnega mesta!

Vsako varno spletno prodajno mesto je opremljeno s kontaktnimi podatki za stranke, preko katerih jim trgovec nudi podporo pred, med in po spletnem nakupu. Svetujemo vam, da s klicem na telefonsko številko za pomoč uporabnikom ali sporočilom na elektronski naslov trgovca, ki sta navedena med kontakti, preverite, ali se podatki ujemajo in ali je podjetje dejansko dosegljivo za pomoč.

Če je na spletni strani na voljo zgolj obrazec za sporočilo, drugih kontaktnih podatkov pa ni, bo skoraj zagotovo oteženo tudi morebitno kasnejše reševanje sporov.

3. Preverite domeno spletne strani!

Še en korak, ki ga priporočajo strokovnjaki za spletno varnost, je preverjanje domene spletne strani. To storite tako, da spletni naslov iz URL vrstnice vnesete v obrazec na spletni strani za preverjanje domen, na kateri boste prejeli informacije, kdaj in kje je bila domena registrirana, pa tudi nekatere druge podatke, s katerimi boste lahko ugotovili, ali gre za varno spletno mesto.

Če se na primer spletna trgovina hvali z dolgo tradicijo, domena pa je bila registrirana šele pred enim mesecem ali pa je bil pri registraciji domene uporabljen brezplačen elektronski naslov, lahko upravičeno posumite, da nekaj ni v redu.

4. Ali je povezava varna?

Če je v začetku naslovne vrstice izpisano “https” (na primer: https://naslov.com/), to dokazuje, da je povezava varna. Zakaj je to pomembno? V primeru varne povezave je varen tudi prenos podatkov o vaši kreditni kartici, saj je šifriran in tako skrit pred očmi vsiljivcev v omrežju.

5. Ne nasedajte lažnim spletnim trgovinam!

Zakaj je koristno pred oddajo naročila v spletni trgovini preveriti, ali gre za trgovino s sedežem v Evropski uniji ali kje drugje? Tako boste lahko pravočasno odkrili lažno spletno trgovino in se izognili dodatnim nevšečnostim in nepotrebnim stroškom.

Bodite pozorni na smešno nizke cene, še posebej, če gre za izdelke priznanih blagovnih znamk, in hkratno možnost brezplačne dostave po celem svetu. Če boste nakup opravili v lažni spletni trgovini, boste izdelek le plačali, prejeli pa ga najverjetneje ne boste nikoli.

Če pa bo naročilo iz sumljive spletne trgovine vendarle prišlo do vas, vas lahko čaka še neprijetno presenečenje v obliki obvestila carine, da morate za pošiljke iz Kitajske plačati še davek. V takšnih primerih se zelo pogosto zgodi tudi, da boste prejeli ponaredek slabe kakovosti ali pa celo nek drug izdelek.

6. Ali gre za trgovino s ponaredki?

Še en jasen znak za previdnost je, če spletno mesto, ki ste ga obiskali, »prodaja« izdelke priznanih blagovnih znamk po izjemno nizkih cenah, ki so vedno na zalogi. Če se boste za nakup takšnega izdelka kljub vsemu odločili, se morate zavedati, da ni nujno, da ga boste tudi dobili.

Spletna trgovina s ponaredki vam bo naročene izdelke sicer poslala, so pa ti kasneje lahko zaseženi in uničeni na slovenski carini. V nekaterih primerih boste morali plačati tudi globo ali poravnati stroške uničenja. Možnosti reklamacije v takšnih primerih žal nimate, ker gre običajno za nakup pri spletnem trgovcu v državah, ki niso zavezane evropski potrošniški zakonodaji.

Možnosti za povračilo denarja so majhne

Ko enkrat nasedete dvomljivi ponudbi v spletni trgovini in nakažete denar goljufivemu trgovcu, ostane zelo malo manevrskega prostora za ukrepanje in povračilo denarja. Zato je toliko bolj pomembno, da trgovca pred nakupom temeljito preverite in o njem zberete čim več informacij.

Dodatne informacije in napotke za varno plačevanje s karticami na spletu lahko poiščete tudi na spletni strani projekta Varni na internetu.

Varni na internetu

Projekt Varni na internetu izvaja Slovenski center za posredovanje pri omrežnih incidentih SI-CERT, ki deluje pod okriljem javnega zavoda Arnes.
LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.