Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
Imate otroka oziroma otroke in še niste vložili vloge za uveljavitev olajšave za vzdrževane družinske člane? Pohitite, rok za oddajo je 7. 2. 2022 (v fizični obliki) oziroma 20. 2. 2022 (eDavki). Še pred oddajo si pripravite informativni izračun dohodnine in ugotovite, kaj se vam najbolj izplača.

Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri izračunu dohodnine lahko prek različnih kanalov (elektronskih ali fizičnih) oddate na Finančno upravo Republike Slovenije.

Zakaj oddati omenjeno vlogo?

Z oddajo omenjene vloge se vam bo upoštevala olajšava pri informativnem izračunu dohodnine, če se odločite, da boste vzdrževanega družinskega člana oziroma člane uveljavljali na letni ravni (na mesečni ravni ga/jih lahko uveljavljate pri izračunu akontacije dohodnine).

V primeru, da vloge za uveljavljanje vzdrževanih družinskih članov na letni ravni ne boste oddali do 7. 2. 2022 (v fizični obliki) oziroma do 20. 2. 2022 (preko portala eDavki), vloga ne bo upoštevana.

Posledično boste plačali višji znesek dohodnine oziroma boste prejeli nižje vračilo dohodnine. Ob prejemu informativnega izračuna dohodnine boste napako neoddaje vloge še vedno lahko popravili z ugovorom na izračun, vendar boste vračilo dohodnine prejeli kasneje kot v primeru pravočasne oddaje vloge.

Kdo lahko odda vlogo?

Vlogo lahko vložite vsi zavezanci za dohodnino, ki med letom niste uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane in zavezanci, ki ste med letom olajšavo že uveljavljali, pa želite podatke spremeniti.

Vzdrževani družinski člani so vsi otroci do 18. leta starosti, ob izpolnjevanju posebnih pogojev pa so lahko to tudi, na primer, starejši otroci od 18 leta, zakonski partnerji in starši zavezanca, ki nimajo lastnih prihodkov, živijo pa v skupnem gospodinjstvu. V primeru, da otrok izpolnjuje pogoje, ga lahko uveljavlja eden izmed staršev ali oba. Če ga uveljavljata oba zavezanca, morata biti pozorna, da skupna vsota obeh staršev ne preseže 12 mesecev (na primer, vsak po šest mesecev).

Kaj se najbolj izplača?

Običajno se najbolj izplača, če olajšavo za otroka uveljavlja starš, ki ima večjo plačo. Za napoved za odmero dohodnine si lahko na portalu eDavki pomagate s testnim izračunom.

Naj še omenimo, da boste zavezanci, ki uveljavljate vzdrževane družinske člane, informativni izračun dohodnine prejeli praviloma v drugem svežnju. Preveč plačano dohodnino boste prejeli na zadnji odprt plačilni račun, ki ste ga navedli na informativnem izračunu dohodnine. Če želite vračilo na drug račun, lahko to uredite z ugovorom zoper informativni izračun dohodnine.

 

Kje lahko oddate vlogo?

Vlogo za posebne olajšave lahko kot zavezanec oddate na različne načine:

  • elektronsko prek storitev elektronskega poslovanja eDavki,
  • prek mobilne aplikacije eDavki,
  • osebno* ali po pošti pri pristojnem finančnem uradu. V primeru, da je vloga poslana priporočeno po pošti, se za dan vložite vloge šteje dan oddaje na pošto. Če je vloga poslana z navadno pošto, mora k finančni upravi prispeti najpozneje do 7. februarja 2022.

Elektronska oddaja vloge prek sistema eDavki nudi zavezancem kar nekaj prednosti. Na voljo je brezplačno 24 ur na dan, uporabili boste lahko predizpolnjen obrazec z lanskimi podatki in dohodnino boste prejeli vrnjeno nekaj dni prej, kot sicer.

*Na podlagi Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje ponovnih izbruhov in širjenja okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 v upravnih enotah papirnatih vlog ne bo mogoče vložiti v vložišču finančnega urada in pri tem dobiti potrdila o oddaji, temveč le po pošti ali v predalnik pred vhodom v prostore finančnih uradov.

Pridružite se 10.000 bralcem!

Želite najbolj ugodne ponudbe in brezplačne finančne nasvete? Bodite med prvimi, ki jih enkrat mesečno obvestimo o novostih.

PRIJAVA

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.