Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja

Kaj je PSD2?

V zadnjih letih je prišlo do številnih sprememb na trgu plačilnih storitev. Ob tehnoloških novostih je prišlo tudi do izjemne rasti spletnih in mobilnih plačil ter novih načinov plačil.

Zato je Evropska unija (EU) leta 2015 sprejela Direktivo o plačilnih storitvah 2 (Payment Service Directive 2 - v nadaljevanju PSD2) za večjo zaščito uporabnikov, povečanje konkurenčnosti na trgu plačilnih storitev in spodbujanje inovacij. Leta 2016 je direktiva stopila v veljavo, z začetkom letošnjega leta pa so jo morale države članice EU vključiti v svojo zakonodajo. V Sloveniji je to urejeno z Zakonom o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih (ZPlaSSIED).

Oglejte si kratek video o novostih pri plačilih, ki jih prinaša PSD2.


Prednosti za vas

Direktiva PSD2 za vas v prihodnosti pomeni boljši pregled nad osebnimi financami ter bolj varna, inovativna, boljša, hitrejša in bolj ugodna digitalna plačila.

  • boljši pregled nad osebnimi financami
  • več inovativnih načinov plačil
  • bolj učinkovit vseevropski trg plačil
  • izboljšana zaščita pred goljufijami in zlorabami
  • izboljšava konkurenčnih pogojev za ponudnike plačilnih storitev
  • nižji stroški plačil
PSD2 o PSD2

PSD2 v praksi

Vse informacije o vaših financah in vse plačilne možnosti - na enem mestu.

Direktiva PSD2 uvaja dve ključni novosti, ki bosta izboljšali izkušnjo potrošnikov. Prva je storitev zagotavljanja informacij o računih (AIS), druga pa je storitev odreditve plačil (PIS).

Če imate račune pri več kot eni banki ali hranilnici, ste gotovo že kdaj razmišljali, koliko časa in dodatnih klikov potrebujete konec meseca, da ugotovite stanje na svojih različnih bančnih računih ter v različnih mobilnih in spletnih bankah. Ali pa ste že kdaj prišli do situacije, ko ste pri določenem nakupu krmarili med osebnimi ali kartičnimi računi in ugotavljali, kateri je najboljši za plačilo.

To sta le dva primera, ki ju rešuje omenjena direktiva. Ravno zaradi PSD2 boste imeli v prihodnosti vse informacije in plačilne možnosti zbrane na enem mestu, npr. v eni mobilni aplikaciji (storitev zagotavljanja informacij o računih), nakupe na spletu pa boste lahko plačali z enim samim klikom (storitev odreditve plačil).

Pri N Banki v prvi fazi zagotavljamo dostop tretjim ponudnikom storitev (v nadaljevanju TPP-ji) do naših računov, v naslednjih fazah pa za vas pripravljamo še številne druge novosti na področju plačilnih storitev.

1. Storitev zagotavljanja informacij o računih (AIS)

Ste komitent več kot ene banke. Če ste želeli pogledati stanje na računu, ste morali vstopiti v mobilno oziroma spletno aplikacijo vsake banke posebej. S PSD2 bo vse skupaj poenostavljeno. Ponudnik storitve zagotavljanja informacij o računih (v nadaljevanju AISP) bo lahko razvil aplikacijo, s katero boste imeli na enem mestu dostop do računov vseh bank ter enostaven pregled nad njimi.

Storitev zagotavljanja informacij o računih (AIS)

2. Storitev odreditve plačil (PIS)

Pri spletnem trgovcu se boste odločili za izbrani produkt ali storitev. Prek aplikacije, ki jo bo zagotavljal ponudnik storitev odreditve plačil (banka, hranilnica, plačilna institucija …), se boste odločili, s katerega računa, ki jih imate voljo, boste plačali. Ponudnik storitve odreditve plačil (v nadaljevanju PISP) bo moral biti v tem primeru povezan s posamezno  bančno institucijo, katere komitent ste. 

Storitev odreditve plačil (PIS)


Ustvarjajmo prihodnost finančnih storitev skupaj

Ste tretji ponudnik storitev (TPP) in se želite povezati z nami? Obiščite povezavo, izpolnite obrazec in zaprosite za dostop po PSD2 že danes.